Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

GLÜTENİN SUÇU NE?

Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

Gün geçmiyor ki halk arasında beslenmeye dair yeni yeni trendler baş göstermesin.

Evet, bilim güncelleniyor, bilgiler tazeleniyor; bugün %90 doğru varsaydığımız bir bilgi, yarın öbür gün %10’luk yanlış kısma tahtını devredebiliyor.

Bilimin olduğu her yerde tazelenmek, güncel kalmak mühim fakat bu taze bilgileri kimden aldığımız çok daha önemli bir muhabbet.

Alanında yeterli bilgi ve donanımı olmayan bireylerin halk arasında farklı konularda veryansınlar uyandırması 5 dakika bile sürmüyor.

Oysa ki doğru bilinen bir yanlışı kırk takla atsan anca ya düzeltiyorsun ya da düzeltmekten vazgeçiyorsun.

Bu haftaki konumuz: glüten. Yine bir karalama kampanyası ile karşı karşıyayız. Halk arasında, kilo verememe sebebi olarak glüten gösteriliyor.

E insanlar zaten bir suçlu bulmaya dünden razı, yapıştırmışlar glütene etiketi.

“Düşmanımız glütenmiş a dostlar…”

“Glütenli beslenirsen zayıflayamazsın.”

“Glüten cıss, glüten öcü..”

E glüten ölsün o zaman..

Bayılıyoruz bir mazeret dağı bulmaya, yaslıyoruz sırtımızı, oh.. “Ben glüteni kesemiyorum o yüzden kilo veremiyorum tatlım, yoksa şimdiye kadar ohooo tığ gibi olmuştum da işte” bla bla konuşmalar çarşıda, pazarda, dolmuşta.. Aman Allah’ım her yerdeler!

Peki, sizler şimdiye kadar glütenli beslendiğiniz için mi kilo aldınız da şimdi glütensiz beslenmediğiniz için kilo veremiyorsunuz?

Gelin bakalım, neymiş bu glüten; dost mu düşman mı inceleyelim beraber..

Glüten nedir?

Başlıca buğday, arpa, yulaf, çavdarda ve bunlarla yapılmış her türlü ekmek, makarna, şehriye, erişte,  kraker, simit, bisküvi, tarhana, hazır salça, ketçap, çikolata, şeker vb. pek çok gıdada bulunan kompleks bir proteindir.

Mısır, pirinç, karabuğday, kinoa ve bazı yulaf türleri gluten içermemektedir.

Zayıflamada glütenin yeri nedir?

Şayet glütene karşı bir intolerans durumunuz yoksa (çölyak hastalığı gibi) glütenli beslenmek sizi ne zayıf yapar ne şişman. Vücudumuzun fizyolojisi o kadar karmaşık bir yapıya sahip ki, kilo almanızın yahut verememenizin tek suçlusu sizce glüten olabilir mi? Önce kendinizi sorgulayın. Sizler, diyetten, spordan kaçıyor olabilir misiniz? Hadi bakalım, gerçeklerle yüzleşme zamanı.. Birini karalamak kolay; iç muhasebe yapabilmek asıl olay.

Kimler glütensiz beslenmeli?

Yukarda da bahsettiğim gibi otoimmün bir ince bağırsak hastalığı olan Çölyak hastalığına sahip bireyler glüteni tolere edemezler; dolayısıyla glütensiz beslenmek durumundadırlar.

Teşhisi konmuş böyle bir hastalığınız ya da glütensiz beslenme protokolü uygulanmasını gerektirecek başka özel bir durumunuz yok ise rahat bırakın kardeşim glüteni. Ayrıca kim demiş glütene hep kötü diye? Glütenin vücudumuzdaki olumlu işlevlerini gösteren pek çok araştırma da mevcut. Biraz da bunları okuyalım değil mi ama?

Sözün özüne gelecek olursak zayıflamanın ilk şartı bahaneleri kenara bırakıp sağda solda suçlu aramayı bırakmak.

İşin matematiği çok basit.

Harcanan enerji, alınan enerjiden fazla olacak ki terazi zayıflama yönünde olsun.

Kendi kendinize bahaneler ürettiğiniz her dakika hedefinizden bir adım daha uzaklaşıyorsunuz.

Dost acı söyler, popülariteye değil; bilime kulak verin.

Bizi kurtarsa kurtarsa bilim kurtaracak.

İyi bakın kendinize; sağlıcakla kalın..

DYT. ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ

@dyt.ummugulsumetyemez

Yazarın Diğer Yazıları