698 projeye 1 milyar 50 milyon TL hibe

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2024 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında Bartın, Zonguldak ve Karabük'ten ilgili kurum ve kuruluşlara yönelik çevrimiçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2024 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında Bartın, Zonguldak ve Karabük'ten ilgili kurum ve kuruluşlara yönelik çevrimiçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Programın açılışında konuşan BAKKA Genel Sekreteri Dr.Lütfi Altınsu, "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgesel düzeydeki koordinasyon rolü ve yerel potansiyeli harekete geçirme hedefiyle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve koordinasyonuna katkı sağlayarak, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak doğrultusunda 2010 yılından beri faaliyetlerini yürüten bir ajanstır. Bu amaç doğrultusunda ajansımız bölge planları hazırlamış, bölgenin sorunlarına, fırsatlarına yönelik olarak araştırma ve fizibilite raporları hazırlamış ya da hazırlamış, strateji belgeleri çalışmaları yapmış, bölgenin kalkınmasına yönelik işbirliği, koordinasyon ve eğitim çalışmaları da yürütmüş bir kurumuz. Ayrıca bölgede kalkınmaya ilişkin kurumlarımızın yapacağı çalışmalara da hibe desteği ya da teknik destek de sağlamış bir kurumuz. Kuruluşumuzdan bu yana devam eden ve tamamlanmış projelere baktığımız zaman toplamda 698 projeye 1 milyar 50 milyon TL hibe sağlamış ve toplamda da 1.6 milyar liralık kalkınma alanındaki yatırımın yapılmasını sağlamıştır." dedi.

18 bin 416 kişi eğitimlerden faydalandı

Altınsu şöyle devam etti: "Sağlamış olduğumuz bu mali destekler yanında 10 adet de teknik destek programına çıktık. Toplamda da 302 projeye 2024 yılı rakamlarıyla 26,8 milyon lira kaynak ayırdık. Bu teknik destek kapsamındaki eğitimlerden yararlanan kişi sayısı da 18 bin 416 kişidir. Aslında bir taraftan bakıldığında çok önemli bir hizmetin gerçekleşmiş olduğunu görüyoruz. Bizim kalkınma ajansımız da diğer kalkınma ajansları gibi son 3 yıldır Kalkınma Bakanlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda sonuç odaklı programlar vesilesi ile yıllık çalışma programlarını, bütçelerini, faaliyetlerini yapıyor. Bu kapsamda da bölgede öne çıkan sektörleri ve ihtiyaçları dikkate alarak paydaşlarımızla yapmış olduğumuz görüşmeler ve yapılan çalışmalar incelenerek bölgemizde 3 alanda sonuç oaklı program hazırlayabileceğimiz kanaati oluştu. Bunu yönetim kurulumuz ve bakanlığımız onayladı. Bunlardan birisi başta imalat sektörümüz olmak üzere KOBİ'lerimizin yenilikçi dönüşüm ve rekabet edebilirliklerini artırmak üzere tasarladığımız bir program. Bir diğeri mesleki gelişim ve girişimciliği geliştirmeye yönelik hazırlanan bir program. Bir diğeri de bugün toplantısını yaptığımız bölgemizin ekoturizminin geliştirilmesine yönelik hazırlanan program.

Turizme 276 milyon 750 bin  lira

Yaptığımız değerlendirme ve analizlere göre bölgemiz turizm açısından rekabetçi olabilecek bir potansiyele sahip olan bölgelerden biri. Ajansımız tarafından hazırlanan turizm master planında da bölgenin doğa ve kültür turizmi alt yapılarında daha güçlü olduğu tespit edildi.  Buna bağlı olarak da kuruluşumuzdan bu yana bölgede turizmin geliştirilmesi amacıyla sağladığımız küçük ölçekli alt yapı destekleri ve teknik destekler yanında bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkaran rota çalışmaları, raporlar, haritalar gibi dokümanlar hazırladık. Yine hazırladığımız web siteleri, turizm rehberleri, görseller, videolar ile katıldığımız fuar ve benzeri organizasyonlar bölgemizin tanınmasında önemli katkılarda bulundu. Kuruluşumuzdan bu yana proje ve faaliyet desteklerinde 90 adedi turizm sektörüne doğrudan ya da dolaylı katkı sağlayan projelerdir. Turizm sektörüne sağlanan destek tutarı bütçe rakamları ile 276 milyon 750 bin  lira civarlarındadır. Verilen proje ve faaliyet destekleriyle bölgemizde yöresel ürünler ve el sanatlarına ilişkin 52 adet satış birimi, 6 müze, 14 doğal alanda altyapı ve üst yapı ile rekreatif düzenleme, 11 alternatif konaklama tesisi olmak üzere toplamda 17 konaklama tesisinin turizme kazandırılmasına vesile olduk. 

Turizm potansiyelimizi yükselteceğiz

Yine ajans tarafından hazırlanan turizm, tanıtım ve pazarlama stratejisinde turizmin çeşitlendirilmesi için doğa turizmi, kırsal turizm, aktivite ve spor turizmi, kültürel turizm gibi deneyimsel alternatiflerin geliştirilmesi ile kapsayıcı seçeneklerin oluşturulabileceğine vurgu yapmaktayız. Doğal ve kültürel varlıklar ile deneyime bağlı sportif faaliyetler geliştirildiğinde bölge turizmine önemli bir ivme kazandırılacağı öngörülmektedir. Bu doğrultuda söz konusu alanların koruma be kullanma dengesi gözetilerek kullanıma sunulması ajansımızın hedefleri arasındadır. Bu kapsamda mevcut turizm faaliyetlerinin ekoturizm faaliyetleri ile bütünleştirilmesine yönelik altyapı tesis ve rotaların geliştirilmesi, diğer bir konu olarak da doğa sporları ve ekoturizm etkinliklerinin geliştirilmesi ve son olarak da destinasyon yönetimi, tanıtım ve markalaşma çalışmalarıyla bölgenin turizmde marka değerinin güçlendirilmesi bizim amacımızdır. Bu amaçlar doğrultusunda yürütülecek faaliyetlerde bölge paydaşlarının katılımı ve işbirliği çok önemli. 2024 yılında sağladığımız Turizme Yönelik Teknik Destek Programının amacı da bu konuda çalışma yapabileceğimiz paydaşlarımızın kapasitelerini geliştirmek ve hazırlayacakları eğitim programlarına destek olmaktır. İnşallah sizin çalışmalarınız da bölge turizmin gelişmesine katkı sağlayacaktır."

Genel Sekreter Altınsu'nun konuşmasının ardından BAKKA Uzman Personeli Elif Acar katılımcılara teknik destek programı ile ilgili bilgiler verdi.

Bakmadan Geçme