Bartın'ın 2 lezzeti listede

Bartın'ın 2 yerel lezzeti Ark of Taste Ağı'na dahil edildi

1986 yılında İtalya'nın Roma şehrinde Carlo Petrini tarafından kurulan kültürel bir hareket olan Slow Food; geleneksel yerel yemek kültürlerini korumayı, yerel tarımı desteklemeyi ve endüstriyel gıdaların olumsuz etkilerine karşı durmayı amaçlıyor.
Fast food kültürüne ve endüstriyel gıda üretimine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan hareket, sağlıklı beslenmeyi, sürdürülebilir tarımı, yerel ürünleri ve geleneksel mutfakları ön planda tutuyor.

Yerel çeşitliliği destekleyen ve hızlı tüketim alışkanlıklarına karşı daha yavaş, bilinçli ve keyifli bir beslenme anlayışını savunan hareketin temel prensipleri yerel ürünleri destekleme, çevresel sürdürülebilirliği sağlama ve kültürel çeşitliliği koruma üzerine kurgulanıyor.

Slow Food hareketi altında oluşturulan Ark of Taste Ağı ise gelecekte kaybolma riski altında olan yerel gastronomi değerlerine yönelik bir kataloglama sistemini içeriyor.
Bölgemizde yer alan yöresel gastronomi değerlerinin uluslararası ağlara katılımı yoluyla tanıtımının sağlanması amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) uhdesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Slow Food organizasyonu altında yer alan Ark of Taste Ağı’na katılıma yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.

Bartın'dan 2 lezzet listeye dahil oldu

Bu kapsamda Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinden toplam 11 ürünün ağa dahil edilmesine yönelik başvurular sağlandı. Söz konusu ürünlerden 7 tanesi onaylanarak Ark of Taste Ağı’na dahil edilirken 4 ürünün ise değerlendirme süreci devam ediyor.

Ark of Taste Ağı’na dahil edilen ürünler arasında; Çaycuma Manda Yoğurdu, Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği, Alaplı Fındığı, Yenice Ihlamur Balı, Safranbolu Çavuş Üzümü, Bartın Ağda Tatlısı ve Bartın Kestane Balı yer alıyor.
Değerlendirme süreci devam eden ürünler arasında ise, “Zonguldak Malay Yemeği, Safranbolu Safranı, Safranbolu Maniye Domatesi ve Bartın İncir Donduma Tatlısı bulunuyor.
 

Bakmadan Geçme