Burası bizim evimiz dedi ve ekledi...

AFAD Başkanlığınca sel bölgelerinde dere ve ırmak yataklarının genişletilmesi amacıyla illere tahsis edilen ekskavatörlerden 7 tanesi Bartın'a geldi.

AFAD Başkanlığınca sel bölgelerinde dere ve ırmak yataklarının genişletilmesi amacıyla illere tahsis edilen ekskavatörlerden 7 tanesi Bartın’a geldi.

İş makinelerinin hizmete alınacağı tören için son dönemde çokça tartışılan Irmak Islah Projesi çalışmalarının devam ettiği Yalı mevkii seçildi.

Törene DSİ yeleği ile katılan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz hizmete alınan ekskavatörlerin dere yataklarının temizlenerek sel riskinin ve zararlarının azaltılması amacıyla kullanılacağını söyledi.

AK Parti Milletvekili Aldatmaz’ın Irmak Islah çalışmalarına yönelik eleştirilere de cevap olarak algılanan asıl sözleri ise konuşmasının son bölümünde yer aldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ırmak ıslah projesini Bartın Irmağı üzerinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Milletvekili Aldatmaz, bilimsel yöntemlere dayanarak, ırmağın doğasını bozmadan, etrafındaki ağaçlara dokunmadan ve insanların ırmak etrafında zaman geçirmesine engel olmadan gerçekleştirdikleri proje kapsamında her olasılığında düşünüldüğünü söyledi.

Milletvekili Aldatmaz’ın, “Bartın hepimizin. Bizler Bartın da doğduk, Bartın’da büyüdük. Evimiz iş yerimiz Bartın’da. Burası bizim evimiz. Şunu unutmayın! Biz Bartın’ın zararına olacak hiçbir şeye izin vermedik bundan sonra da vermeyeceğiz.” Sözleri ise Çukur dizisini hatırlattı.

Yayında olduğu dönem içerisinde milyonlarca kişi tarafından ilgiyle izlenen Çukur dizisinde kullanılan ve hafızalara kazınan sözlerden biri ‘Çukur Evimiz’ olmuştu.
Milletvekili Aldatmaz’ın da, “Burası bizim evimiz” sözleriyle törene katılanların hafızasında Çukur dizisi canlanmış oldu.

5 Adet Kamyon Katılacak

Törende ırmak ıslahıyla ilgili tüm tartışmalara adeta nokta koyarca konuşan Milletvekili Aldatmaz, “Bugün burada AFAD Başkanlığımız tarafından alınarak Bartın DSİ 233. Şube müdürlüğüne hibe edilen ve yaklaşık maliyeti 60 MİLYON TL olan 7 adet 30 tonluk ekskavatörün hizmete alma töreni için bir araya geldik.  Aynı zamanda makinaların hizmete girmesi ile birlikte Bartın DSİ envanterine 5 adet te kamyon katılacak. Kamyonlarımız da yakında Bartın’da olacaklar inşallah. Hizmete aldığımız bu iş makinaları için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’ya ile Tarım ve Orman bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya teşekkürlerimi sunuyorum.

Mevcut Makine Sayısının Arttırılmasına Karar Verildi

Yaptığımız bu yatırımın amacı vatandaşlarımızın sellerden en az zararla kurtulmasını sağlamak. Bildiğiniz gibi Geçtiğimiz yıllarda Batı Karadeniz bölgesinde büyük seller yaşadık. Bartın’da bu sellerden maalesef nasibini aldı. Yaşanan bu sellerde küresel ısınma ile birlikte yağış rejiminin değişmesi; yağışların dar bir bölgede kısa süreli ve miktarının çok fazla olması önemli etkenlerdi. İşin uzmanları bundan sonrada yağış rejiminin bu şekilde olacağını belirtiyorlar. İşte bu safhada İçişleri Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar ve yapılan risk analizleri sonucunda, Sel riski altındaki bölgelerde dere yataklarının temizlenerek sel riskinin ve zararlarının azaltılması için mevcut makine sayısının arttırılmasına karar verildi.

100 ekskavatörün 7 si Bartın’a geldi

Bu kararın sonucunda da AFAD tarafından 100 adet ekskavatör alınarak bu riskin yüksek olduğu illere hibe edildi. Sular şehri olan Bartın’da yoğun yağış sonrası sel riski yüksek olduğu için, en fazla sayıda makine tahsis edilen illerden birisi oldu ve 7 ekskavatör de de Bartın’a verildi. İnşallah yeni makinalarımızla yoğun bir çalışma sergileyerek yaşanacak güçlü bir yağış öncesinde dere yataklarımızı temizleyecek; dere yatakları içerisinde bulunan ve yağışla birlikte yukarı havzalardan gelecek olan rusubatın, dar alanlarda tıkanarak akışın sele dönüşmesinin önüne geçeceğiz. Böylece hemşehrilerimiz artık yağmur yağarken daha rahat uyuyacaklar. 

DSİ Kanalıyla 21 Yılda 2.3 Trilyon TL yatırım yaptık

Sular şehri Bartın'da sel riskini azaltmak ve suyu kontrol alabilmek için 2003 yılından bugüne kadar devlet su işleri kanalıyla tam 2.3 TRİLYON TL yatırım yaptık. Bartın’da DSİ yatırımları için Ocak ayından bugüne kadar 600 MİLYON TL harcadık. DSİ’nin devam eden proje tutarı 9.6 MİLYAR TL Bu sadece devam eden ve yatırım programında ihale aşamasında bulunan işlerimizin tutarı.

Bu Rakamlar Bartın’a Verdiğimiz Değeri Gösteriyor

Değerli hemşehrilerim bu rakamlar gerçekten çok büyük bir rakamlar ve AK Parti hükümetlerinin Bartın’a ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Peki biz bu parayla ne yaptık: İsimlerinin tek tek sayamayacağımız 50 adet taşkın koruma tesisi yaptık, her biri bir veya birkaç yerleşim yerini sel tehdidine karşı koruyor. Yıllarca sürüncemede kalmış temeli atılıp bir köşede unutulmuş Kirazlıköprü Barajı ve hidroelektrik santralini biz tamamladık. Kozcağız Barajı ve Kışla Sel Kapanını inşa ettik bu sayede 73 yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. Özellikle son yıllarda yaşanan yağışlarda Kirazlıköprü barajının ve kışla sel kapanının Bartın şehir merkezinin selden korunması konusunda ne kadar yerinde yatırımlar olduğunu hepimiz gördük. Kozcağız Barajı için sıfırdan bir köy inşa ettik. Vatandaşlarımız yeni evlerine taşınmaya başladılar. Taşınma süreci bitince çok yakında Kozcağız Barajı da su tutmaya başlayacak; böylece Bartın’da sel korkusunu önemli ölçüde unutacağız.” Dedi. 

Bartın 8 Yılda Bir Taşkına Maruz Kalıyor

Bartın sular şehri! Yaka selleri, Irmak taşkını da buranın bir gerçeği. Kayıtlara geçen en eski sel olan 1879 selinden itibaren Bartın Şehir merkezi 17 defa taşkına maruz kalmış.  Yani yaklaşık 8 yılda bir Irmak taşarak şehre büyük zarar vermiş. İşte bu zararın da önüne geçmeliyiz.  Bunun içinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ırmak ıslah projesini Bartın Irmağı üzerinde gerçekleştiriyoruz.  Bilimsel yöntemlere dayanarak, ırmağın doğasını bozmadan, etrafındaki ağaçlara dokunmadan, insanların ırmak etrafında dolaşmasına, zaman geçirmesine engel olmadan yapıyoruz bunu. Cam bariyerlerle Irmağın taşmasına engel olurken; şehir tarafında biriken yağmur suyunu ırmağa pompalayacak altyapıyı da yapıyoruz. Şuan yerde gördüğünüz kırmızı işaretlenmiş alanlar yağmur suyu deşaj noktaları.  Yani işi taşkın önlemek olan mühendislerce her olasılık düşünüldü. Yine bu proje kapsamında bir tanesi bulunduğumuz noktada olmak üzere iki yaya köprüsü ve 1 tane de taşıt köprüsü olmak üzere 3 adet te köprü yapacağız.  Irmağın iki yakasını bir araya getireceğiz. İlk etapta yalı bölgesini taşkınlardan koruyacağız; sonra da etap etap Irmağın diğer kollarında çalışmalara başlayarak Bartın’ımızı sellerden koruyacağız.” Dedi.

Bartın Bizim Evimiz

Bartın hepimizin. Bizler Bartın da doğduk, Bartın’da büyüdük. Evimiz iş yerimiz Bartın’da.  Burası bizim evimiz. Şunu unutmayın! Biz Bartın’ın zararına olacak hiçbir şeye izin vermedik bundan sonra da vermeyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle yeni iş makinalarımızın Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyor. Desteklerinden dolayı; Sayın Cumhurbaşkanımıza, İçişleri Bakanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza ve Adalet Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyor hepinizi saygılarımla selamlıyorum.” İfadelerinde bulundu.
 

Bakmadan Geçme