Binlerce fidan toprakla buluştu

'Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes' mottosuyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları oluşturulması kapsamında Bartın il genelinde 4 İlçe ve 23 farklı noktada ve 4 bin 100 adet fidan toprakla buluşturuldu. 

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Bartın dahil 81 ilde saatler 11.11’i gösterirken binlerce fidanın dikimi yapıldı. “Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes” mottosuyla Bartın’da Aladağ Mahallesinde 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları oluşturuldu.

Fidan dikim etkinliğine Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Necmettin Aşçı, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program da konuşan Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Necmettin Aşçı, Bartın genelinde toplamda 4 bin 100 adet fidanın toprakla buluştuğunu ifade ederek, “Bu yıl 5. sini gerçekleştireceğimiz “Milli Ağaçlandırma Günü” etkinlikleri 2019 yılından itibaren her yıl 11 Kasım günü ülkemizde kutlanmaktadır. Bartın genelinde bu gün için Merkez İlçe, Ulus, Kurucaşile ve Amasra da dâhil olmak üzere 4 İlçe ve 23 farklı noktada ve 4 bin 100 adet fidan dikimi yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatılan Milli Ağaçlandırma seferberliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığımızca “Türkiye Yüzyılına Nefes” sloganı ile Türkiye genelinde Fidan dikim etkinlikleri düzenlenmektedir. Bartın illinde bu saha için Sayın Valimizin önderliğinde bulunduğumuz 8 dekarlık alanda 200 Ihlamur ve 200 adet kocayemiş Fidanı olmak üzere 400 adet fidanı hep birlikte toprakla buluşturacağız. Değerli konuklar sahaya hep birlikte dikeceğimiz Ihlamur fidanlarından gelecekte ıhlamur çiçeği üretimi yapılabilecek ve yöre arıcılarına bal üretimi konusunda katkı sağlayacaktır. Yine dikimi yapılacak kocayemiş fidanları halk arasında dağ çileği olarak ta bilinen yöre halkına gelir sağlayan ve aynı zamanda yaban hayvanları ve kuşlar tarafından da tüketildiği için önemli bir türdür. Bu sahanın hemen üzerinde yine sizin olurlarınız ile 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına “Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı” tesis etmiştik. Yine bu vesile ile bu afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Orman Bakanlığı’nın Taşra teşkilatı olarak her yıl yaptığımız Bozuk Orman ağaçlandırmaları ile Ormanlık alan yüzdesini arttırabilen nadir ülkelerden biri oluğumuzu gururla söyleyebilirim. Cumhuriyetimizin 100. Yılında yapacağımız ağaçlandırma çalışmaları ile Türkiye’nin yüzde 29.6 olan ormanlık saha yüzdesini, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 30 a çıkarmış olacağız.” Dedi. 

Arslan, “Bu cennet vatan hepimizindir” 

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan da konuşasında şunları söyledi, “Oksijenimizi üreten, su varlığımızı ve topraklarımızı koruyan, binlerce çeşit canlıya yuva olan, hava kirliliğini önleyen ve daha nice faydasıyla eşsiz bir doğa harikası olan ormanlarımızı korumalı ve çocuklarımıza da bu bilinci aşılamalıyız. Unutmayalım ki ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir. Bu duygu ve düşüncelerle, 100. Yıl Cumhuriyet Ormanının oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bizlere her zaman Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatma sorumluluğumuzu hatırlatmasını diliyorum."

Etkinlik, Vali Arslan ile birlikte protokol, kolluk birimleri, asker, öğrenci ve vatandaşlar tarafından 400 fidanın toprakla buluşturulup can sularının verilmesiyle sona erdi.

Bakmadan Geçme