'7'si tutuklu 23 sanık var'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Amasra maden faciasının yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen Amasra Şehitleri Hatıra Ormanı açılış töreninde, kazanın yargı sürecine ilişkin konuştu.

Patlamanın meydana gelişinin ardından adli sürecin başlatıldığını ve delillerin toplandığını ifade eden Bakan Yılmaz Tunç, kazanın sorumlularının cezalandırılmasına yönelik de şöyle konuştu, "Türkiye Büyük Millet Meclisi de konuyu ele aldı. O zaman milletvekiliniz olarak görev yapıyordum. Meclis’te meclis araştırma komisyonu kuruldu. Bundan sonra bu kazaların olmaması için gerekli tedbirlerin alınması noktasında hem Amasra kazasını incelenmesi ve kazaya neden olan sebeplerin araştırılıp bundan sonra bu acıların yaşanmaması noktasında meclisimizde bir çalışma yapmıştı ve bir rapor ortaya koydu. Bu kazayla ilgili olarak adli soruşturma hemen kazanın olduğu geceden itibaren başlamıştı. Cumhuriyet Başsavcılığı Savcılarımız hemen el olaya el koyarak oradaki kayıtlar dijital sistem hepsi deliller toplandı ve adli soruşturma başladı. Soruşturmanın neticesinde dava açıldı. Şu anda Amasra kazasıyla ilgili olarak Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden bir dava var. Yargımıza güveniyoruz. Tam bağımsız ve tarafsız yargımız bu davada kimler sorumlu? Bu kazanın sebebi neydi? Bu sebeple özellikle tedbirsizlik noktasından kimlerin rolü vardı? Bunları tespit edecek olan elbette ki yargımız, yargı, yargıya hep beraber güveneceğiz. Şu anda yeddisi tutuklu,23 sanık var. Dava sürecinde. Ve dava süreci devam ediyor. Milletvekilimizin de ifade ettiği gibi özellikle patlamanın olduğu yerdeki gaz ölçümlerindeki tehlike hala devam ettiği için orada bir bilirkişi incelemesi yapılamamıştı. Sadece ön raporla iddianame düzenlendi ve yargılama süreci de bu ön rapor üzerinden devam ediyor. Ama kesin rapor oradaki gaz ölçümleri tehlike ortadan kalktıktan sonra yapılacak olan bilirkişi incelemesiyle elbette ki yargı süreci aydınlatılacaktır.”

“121 tanık, 4. celse devam ediyor"

Duruşmanın tanıkların ifadelerini alma sürecinde olduğunu aktaran Bakan Yılmaz Tunç, şehit düşen madencilerin geride bıraktıklarına da sahip çıkılacağını ve bu yönde TBMM’de bir kanun çalışması yaptıklarını hatırlattı. Bakan Tunç şöyle devam etti, "Tabii bütün sanıkların ve müştekilerin davalara katılanların ifadeleri alındı. Tanıkların ifadeleri şu anda alınma sürecinde. Bu hafta tekrar duruşmalar devam edecek. Ve çok sayıda tanık var. 121 tanık, 4. celse, bu celse, 121 tanığın ifadesi alınacak. Ve ardından o kaza mahallinde, o durum müsait olduğunda da bilirkişi incelemesi yapılıp bilirkişi incelemesi neticesinde ortaya çıkacak olan tanık ifadeleriyle, belgelerle ortaya çıkacak olan durum neyse ona göre yargımız, gerekli kararları verecektir. O nedenle bu anlamda hiçbir şüpheniz olmasın.”

Bakmadan Geçme