Yıldırım programda konuştu

Ercan Aydın ile Er Meydanı Programının konuğu olan DEVA Partisi Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, Amasra' da son dönemlerde yapılan projeleri anlattı.

Yıldırım programda konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bartın Televizyonu Facebook Sayfasında yayınlanan Ercan Aydın ile Er Meydanı Programının son bölümüne DEVA Partisi Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım konuk oldu. 

1999-2009 yılları arasında Amasra Belediye Başkanı olarak görev yapan Yıldırım, Ercan Aydın’ın kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. 

Aydın’ın, Amasra’ya 5 yıldır ne gibi yatırımların yapılığını sorduğu Yıldırım; “Biz 2009'a kadar belediyeyi yönettik. O dönemde neler yaptık? 99'da görev aldığımızda Amasra Belediyesi'nin sorunları vardı, ekonomik sorunları vardı. Önce bunu toparlamaya çalıştık. Personel maaşlarını düzenli ödemeye gayret gösterdik ve bunun yanında da çok ciddi yatırımlar yaptık. Amasra'yı bir turizm kenti yapma hayalimiz vardı onu başardık. Mesela bütün üst kaplamalar bizim dönemimizde tamamlandı. Kaleiçi, Boztepe, Kum Mahallesi, Fatih Mahallesi merkezdeki bütün alanlarda düzenlemeler ve üst yapı bizim dönemimizde yapıldı. Yaklaşık 110 bin metrekare taş döşedik. Elektrik ve Telekom kablolarını yeraltına aldık. Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliği ile ortak bir otel yaptık hala otel hizmet vermekte. Onun dışında turizm önceliğimiz olduğu için yatak kapasitesini artırıcı ev pansiyonculuğu ve diğer turizm girişimlerini destekledik ve kendine yeter bir belediye olduk. Bunları yaparken ne yer sattık ne kredi kullandık ne borçlandık. İller Bankası'na borçlu hiçbir şey yaptırmadık, ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Çünkü Amasra Belediyesi'nin kendi gelirleriyle dönebileceğini biz o dönemlerde kanıtladık. Bizden sonra ne oldu? Görevi bıraktığımızda sadece SGK borcumuz vardı 3 milyon lira civarında. Maliyeye borcumuz yoktu. Personele düzenli ödemelerimiz yapıyorduk. 

“Yer sattılar maaş ödediler”

2009'da görev alan arkadaşlar aşırı tüketime giden israf eden ve plansız hareket ederek belediyeyi ciddi manada borca soktular. Kredi kullandılar maaş ödediler, yer sattılar maaş ödediler, gelir getirici hiçbir önlemi almadan sadece tüketen bir belediye anlayışıyla yönettiler son dönemde de aynı şekilde devam etti. Mevcut şu anki Belediye Başkanı da borcun miktarını göreve geldiğinde asmıştı. O pankarta detaylı olarak basmıştı. Biz aynısını gene talep ettik. Geçen kendisine talepte de bulunduk dedik ki ‘aynı tabloyu lütfen asın vatandaşımız görsün’ bir açıklaması var, ‘borcumuzu azalttık’ diyor. 

“Bunun değişmesi lazım”

Borçları yönetilemez bir halde. Neden tüketim üzerine kurulu üretmeyen bir belediye anlayışı var. Bunun değişmesi lazım. Biz de değiştirmek için deneyimimizle tecrübemizle bunu yapacağız. Belediye hizmetlerini kardeş belediyelik üzerinden yaptığını anlatıyor Sayın Başkan diyor ki, ‘biz şu parkı yaptık’ yeni yapmış gibi anlatıyor. Maalesef bunlar yeni yapılan şeyler değil mevcut parkların düzenlemesi yapıldı. Eski halleri daha iyiydi buraya harcanan paralarla daha ciddi öncelikli ihtiyaçlar için kullanılabilirdi.  Mendirek tarafındaki alan düzenlenebilir. Atatürk büstü değişti. Alan eskisi kadar kullanışlı halde değil. Sefa Park dediğimiz alanın zemini daha iyiydi şimdiki hali bence iyi değil. Bir sürü ağaç vardı yol kenarında onlar kaldırıldı. Onun yerine sadece beton direkler ve parke taşlar döşendi yapılan uygulamaların önceliği ve yeri uygun değildi. Onun dışında Yat Limanımız vardı. 2009'da biz gitmeden 2008 yılında Yat Limanının bütün ödeneklerini bütün kaynağını hazırlamış ve bırakmıştık. Bizden sonra tamamlandı fakat önceki belediye ve şu anki belediye buraya bakım yapmadığı için yat limanı şu an yok. 

“Belediyenin ekonomik yönden zayıflamasını sağladılar”

Kullanılamaz halde oraya yatırım yapsalardı oradan ciddi gelir elde edilebilirdi. Bunu sağlamadı yani öncelikleri iyi tespit etmediler. Belediyenin ekonomik yönden zayıflamasını sağladılar hepsi. Kredi kullandı, yer sattı ve bu parayla maaş ödemeye çalıştı. Yani bu iktisada da uygun değil ekonomiye de uygun değil. Sadece tüketen ve üretmeyen bir belediye anlayışı devam etti.” ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme