Uzmanları inceledi
Bartın Üniversitesi (BARÜ) akademisyenlerinin yer aldığı komisyon Bartın ili Akbaş köyünde bulunan anıt ağacı inceleyerek tarihi kökleri hakkında yeni keşiflerde bulundu.
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bölgenin tarihi ve doğal mirasına değer katan çalışmalara devam ediliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Bartın'ın Akbaş köyünde tesadüfen bulunan çınar ağacının türü ve yaşını tespit etmek için Bartın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile BARÜ’lü akademisyenlerin yer aldığı bir komisyon oluşturuldu.
Araştırma ekibi Türkiye'nin en görkemli, en yaşlı ağaçları arasında olduğu tahmin edilen ağaç ile ilgili yerinde incelemeler yaptı.
Bartın’da keşfedilen ağaç tahmini 640 yaşında
Komisyonda yer alan Bartın Orman Fakültesinden Prof. Dr. Barbaros Yaman, ağacın teknik özellikleri hakkında detaylı bilgiler vererek “Ağaç üzerinde yaptığımız ölçümlerde boyunun 39 metre, gövde çapının yaklaşık 4 metre, tepe çapının 20 metre olduğunu belirledik. Gövdesi kavuk olan ağaçtan artım burgusu ile artım kalemi almak mümkün olmadığı için yaşını diğer sağlıklı çınarlardan aldığımız artım kalemlerindeki ortalama yıllık halka genişliklerine dayanarak matematiksel olarak tahmin ettik. Kesin yaş bilgisi verememekle birlikte 600 ile 680 yıl arasında ortalama 640 yaşında bir ağaç olduğunu tahmin ediyoruz. Yaş, çap ve boy gibi boyutsal özellikleri nedeniyle bu ağacımızın aldığı anıtsal değerinin puanı 72'dir. Bu puan minimum anıtsal değer puanı 39'dan yüksek olduğu için ağacın boyutsal anıt ağacı olarak tescil edilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Bölgede ikinci anıt ağaç keşfi
Prof. Dr. Yaman ayrıca bölgede yapılan incelemeler neticesinde yeni bir anıt ağaç daha keşfedildiğini, bu ağacın da tahmini 540 yaşında boyu 32 metre, gövde çapı 310 cm, tepe çapı 15 metre olduğunu kaydetti. Anıtsal değerinin 60 puan olduğunu da belirterek her iki ağaç için de çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
“Bölgede anıt ağacı özelliklerinde olan çok sayıda ağaç var.”
Bartın Orman Fakültesinden Prof. Dr. Erol Kırdar da anıt ağaç olarak tescillenmesi istenen doğu çınar ağacı türü hakkında bilgilendirmelerde bulunarak “Doğu çınarı türü ağaçlar, bin yıla kadar yaşayabilmekte ve dere kenarlarında yetişmektedir. Bu ağaç türünü sadece odun üretilen bir zenginlik olarak görmüyoruz. Tıptan peyzajcılığa eczacılık sektöründen doğa korumaya birçok sektörde kullanılıyor. Bölgede anıt ağacı özelliklerinde olan tescil edilmiş veya tescillenmeyi bekleyen çok sayıda orman ağacı da var" diye konuştu.
“Bölgeye değer katacak çalışmaları kurumlar arası iş birliğiyle sürdüreceğiz.”
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise yürütülen kapsamlı çalışmalarda özveriyle çalışan akademisyenlere teşekkür ederek Bartın Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile BARÜ’nün ortak yürüttüğü araştırma sonucu hazırlanan raporu paylaştı.
Rektör Prof. Dr. Akkaya, “Bartın'ın Akbaş köyünde bulunan ağaç ile ilgili Bartın Orman Fakültemiz, Bartın Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde yapılan ortak çalışmada ağacın anıtsal özellik taşıdığını tespit ettik. Bölgede anıt ağacı özelliğini taşıyan ikinci bir ağaç daha keşfedildi. Bölge halkından elde edilecek bilgiler ışığında iki anıt ağacın da hikâyesinin bilim insanlarınca araştırılması bölge turizmine kazandırılması noktasında büyük önem taşımaktadır. Bartın Üniversitesi olarak ilimize ve bölgemize katkı sunacak çalışmalarda kurumlar arası iş birliğiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle şehre kazandırılacak değerler üzerine olan teşvikleri dolayısıyla Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan ile İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Özlem Koçak’a ve emek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.