'Üyelerimizin sesi olmayı sürdürüyoruz'

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı kapsamında Bartın'da görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı kapsamında Bartın’da görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. 

River Side Otel’de gerçekleşen buluşmada, 2025 yılının ilk 6 aylık faaliyetleri ile ilgili bilgiler de veren Başkan Balık, “Basın özgürlüğünün teminat altına alındığı 24 Temmuz Basın Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyor; kamuoyunun doğru, tarafsız ve zamanında bilgilendirilmesi adına üstlendiğiniz kıymetli sorumluluk için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2025 yılının ilk yarısında da üyelerin beklentileri, ilin ekonomik kalkınması ve bölgenin sürdürülebilir gelişimi doğrultusunda yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini kaydeden Balık, “Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde yürüttüğümüz faaliyetlerle Bartın iş dünyasının güçlü sesi olmayı sürdürdük. Üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, yeni iş ve yatırım fırsatları yaratmak ve Bartın’ı daha cazip bir yatırım merkezi haline getirmek amacıyla birçok platformda aktif rol üstlendik. Hem üyelerimizin önünü açan hem de ilimizin ekonomik vizyonuna katkı sağlayan adımlar atmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Çalışmaları da sıralayan Balık, şu bilgileri paylaştı:  

1.    Üyelerimize avantaj sağlayan yeni protokolleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.
Üyelerimize özel avantajlar sunan Üye Kimlik Kartı uygulamamız kapsamında, 2025 yılının ilk yarısında 11 firmayla indirim protokolü imzaladık. Eğitimden konaklamaya, hizmetten perakendeye uzanan bu iş birlikleriyle üyelerimizin birçok sektörde ayrıcalıklı hizmetlerden faydalanmasını sağladık. Karekod uygulamamız sayesinde indirimli kurumlara erişim artık çok daha kolay. Hedefimiz, bu ağı daha da genişletmek.

Protokol kapsamında sağlanan avantajlardan bazıları şunlardır:

•    AS OSGB: Az, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki firmalara yönelik iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde %25 indirim
•    Turuncu Akademi OSGB: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde %10 paket indirim
•    Bartın Düşünür Koleji: 2025-2026 eğitim-öğretim yılı ücretlerinde %10 indirim
•    Çam Thermal Resort & Spa (Kızılcahamam): Özel günler hariç konaklamalarda %10 indirim
•    Birlik Gıda: Kampanyalı ve tütün ürünleri hariç, etiket fiyatı üzerinden %5 indirim
•    Bartın Psikoteknik: SRC kurs ücretlerinde %10 indirim
•    Bartini Ayakkabı: Tüm ayakkabı ve terliklerde %10 indirim
•    Can Kırtasiye: Seçili ürünler hariç olmak üzere etiket fiyatı üzerinden %10 indirim
•    Ekrem Turizm: Umre programları (Ekrem ve İkram) kapsamında %4 indirim
•    Aydın Bilgisayar: Teknik servis ve yazıcı sarf malzemelerinde (toner, kartuş) %10 indirim
•    Sınav Kurs: 2025-2026 eğitim-öğretim dönemi için, yeni kayıtlarda 30 Eylül 2025’e kadar %20 eğitim indirimi sağlamaktadır.

2.    Bölgesel dayanışma ve iş birliği toplantılarında aktif temsil ettik

Bölgesel kalkınmaya katkı sunma hedefiyle; Batı Karadeniz İlleri Birliği Toplantısı, TOBB Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı, Zonguldak Ekonomi Zirvesi ve TOBB’un eğitim yatırımı açılışlarında Bartın’ı temsilen aktif şekilde yer aldık. BARİAD ile gerçekleştirdiğimiz istişarelerde ise ortak projeler ve ilimizin ekonomik potansiyeli üzerine yapıcı görüşmeler gerçekleştirdik. Bölgesel dayanışmayı stratejik bir öncelik olarak görüyor, ortak akılla kalkınma çalışmalarımıza devam ediyoruz.

3.    Mesleki belgelendirme çalışmalarıyla sektörlere güç katıyoruz

TOBB MEYBEM A.Ş. iş birliğiyle düzenlediğimiz “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu” ve “Sorumlu Emlak Danışmanı” sınavları sonucunda toplam 30 katılımcımız mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Bu belgelendirme çalışmalarıyla hem üyelerimizin sektörel yeterliliklerini tescil ediyor hem de ilgili sektörlerde güven ortamının oluşmasına katkı sağlıyoruz.

4.    Geleneksel iftar programlarıyla üyelerimizle buluştuk

Ramazan ayının manevi ikliminde gerçekleştirdiğimiz iftar programları, yaklaşık 700 üyemizin katılımıyla birlik ve dayanışmanın yanı sıra görüş, öneri ve istişarelerin paylaşıldığı verimli buluşmalar oldu. Bu etkinliklerde, 2024 yılı boyunca ve 2025’in ilk çeyreğinde yürüttüğümüz çalışmalar hakkında da üyelerimizi bilgilendirdik.

5.    Eğitime ve geleceğin nitelikli bireylerine desteğimizi sürdürüyoruz.

Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Bilim Şenliği’ne bu sene de ayni ve nakdi destek vererek öğrencilerimizin projelerini sergilemesine katkı sunduk. Ayrıca Şerife Bacı Kız Mesleki ve Teknik Lisesi’nden 11 öğrencimize burs vermeye devam ediyoruz.

6.    Üyelerimizin taleplerini üst makamlara taşımaya devam ediyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası'na katılım sağladık. Toplantılarda finansmana erişim, ihracat teşvikleri ve istihdam politikaları gibi iş dünyamızın önemli meselelerini dile getirme fırsatı bulduk. Öte yandan, üyelerimizin kamu borçlarını yapılandırma süreçlerinde yaşadığı teminat sorununu TOBB aracılığıyla gündeme taşıdık. 50.000 TL’lik teminat sınırının günümüz ekonomik koşullarına göre yetersiz kaldığını ifade ettik. Önerimiz dikkate alınarak, bu sınır 8 Temmuz 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile 250.000 TL’ye yükseltildi. Böylelikle odamız girişimcileri ile teminat sunmakta zorlanan üyelerimiz için stratejik bir iyileştirmeye vesile olmuş olduk.
7.    TOBB Genel Kurulu ve GTİ Genel Kurulu’nda ilimizi temsil ettik 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81. Mali Genel Kurulu ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Genel Kurulu’na katılarak, üyelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilgili makamlara ilettik. Bartın TSO olarak, üyelerimizin hak ve menfaatlerini her platformda kararlılıkla savunmayı sürdürüyoruz.

8.    70 Toplantı ve ziyaretle iş dünyamızın yanında olduk

Son 6 aylık süreçte hem kurum içi hem kurumlar arası toplam 70 toplantı ve ziyarete aktif katılım sağladık. Üyelerimizin taleplerini ve beklentilerini ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare ederek çözüm odaklı çalışmaları sürdürdük.

9.    Devlet Destekleri ve Teşvikleri konusunda üyelerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaya başladık.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak, faaliyet alanı fark etmeksizin tüm üyelerimizin devlet desteklerinden ve teşviklerinden maksimum ölçüde yararlanması ve bilgi sahibi olabilmesi adına, Odamız bünyesinde ücretsiz devlet destekleri ve teşvikleri hususunda uygunluk ve yol haritasını kapsayan danışmanlık hizmetini uygulamaya başladık. Ticaret Bakanlığı desteklerinden TKDK IPARD desteklerine, KOSGEB desteklerinden Kalkınma Ajansı desteklerine, yatırım teşvik sisteminden finansala erişim fırsatlarına kadar birçok alanda danışmanlık hizmeti vermeye, yerel ve bölgesel paydaşlarımız ile bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ediyoruz.

10.    Üyelerimizi düzenli olarak ziyaret ediyor, şikayet ve önerilerini dinleyerek çözüm odaklı girişimlerde bulunuyoruz. Üyelerimizi düzenli olarak ziyaret ederek faaliyetlerini yerinde inceliyor, ihtiyaç ve sorunlarını doğrudan dinliyoruz. Bu ziyaretler sonucunda iletilen şikâyet ve öneriler doğrultusunda çözüm odaklı girişimlerde bulunuyor; aynı zamanda yeni faaliyete geçen işletmelerin açılışlarına katılarak iş dünyamıza moral ve destek vermeye devam ediyoruz.

11.    EMITT Fuarı’na katılım sağladık

Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında yer alan ve bu yıl 28’incisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 5-7 Şubat 2025 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. 60’a yakın ülkeden 400’ü aşkın katılımcının yer aldığı fuarda, Bartın’ın turizm potansiyelini uluslararası platformda tanıtma imkânı bulduk. Sektör liderleriyle gerçekleştirilen görüşmelerle, ilimizin turizmdeki gelişimini destekleyecek yeni iş birlikleri ve yatırım fırsatları değerlendirildi.

12.    Ulusal medyada Bartın’ı temsil ettik

Ekotürk Televizyonu’nun canlı yayınında ilimizin yatırım, sanayi, turizm ve girişimcilik potansiyelini ulusal kamuoyuna aktardık. Bartın TSO olarak, ilimizin marka değerini artırmak ve yatırım çekiciliğini yükseltmek adına yerel ve ulusal medya tanıtımlarımıza aralıksız devam ediyoruz.

13.    Türkiye-Makedonya Ticari İş Birliklerini Üsküp’te Değerlendirdik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Başbakan Sayın Hristijan Mickoski ile bir araya geldik. Gerçekleştirdiğimiz görüşmede, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri kapsamlı şekilde ele aldık. İki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, yatırım fırsatlarının artırılması ve karşılıklı ticaretin daha da güçlendirilmesi üzerine verimli değerlendirmelerde bulunduk. Bartın iş dünyası olarak bizler de bu temasları önemsiyor, Kuzey Makedonya ile kurulacak yeni iş birliklerinin hem kentimiz hem de bölgemiz için önemli fırsatlar sunacağına inanıyoruz.

14.    İhracatçı firmalarımıza ihracata yönelik devlet desteklerini ve Eximbank fırsatlarını anlattık
İlimizin ihracat kapasitesini artırmak ve ihracat yapmak isteyen firmalarımızın uluslararası pazarlarda önemli aktör olabilmelerini sağlayabilmek amacıyla; Odamız ve Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü iş birliği ile genel katılıma açık olarak, İhracata Yönelik Devlet Destekleri konusunda ve Odamız ile TÜRKEXIMBANK iş birliği ile Eximbank desteklerini ve fırsatlarını içeren bilgilendirme toplantılarını düzenledik. 

15.    Bosna Hersek Ekonomi Bakanı Sayın Samir Šibonjić ile Bartın İş Dünyamızı Bir Araya Getirdik
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Bosna Hersek Ekonomi Bakanı Sayın Samir Sibonyiç’i ilimizde ağırlayarak Bartın iş dünyasıyla doğrudan temas kurmasını sağladık. Toplantıda, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve sektörel iş birliklerinin oluşturulması amacıyla üyelerimizin üretim gücünü ve ihracat potansiyelini Sayın Bakan’a sunduk. Mobilya, ayakkabıcılık, tekstil, gıda ve inşaat sektörlerinde öncelikli fırsat alanlarını birlikte belirledik. Bu alanlarda firmalarımızla Bosna Hersek’teki potansiyel alıcılar arasında eşleştirme süreçlerini başlatmak üzere planlama yaptık. Ayrıca, Odamız koordinasyonunda yürütülecek bir tanıtım ve iş geliştirme süreci için hazırlıklara başladık. Ve bu hazırlıklar kapsamında Bosna Hersek Ekonomi Bakanımızın da daveti ile ihracatçı firmalarımızın Balkan pazarına açılabilmeleri adına “Bosna Hersek İş ve Ticaret Turu” faaliyetimizi gerçekleştirmeye karar verdik. Tur kapsamında; ZEPS 2025 Ticaret ve Sanayi Fuarı ziyareti başta olmak üzere, bürokrasi görüşmeleri, B2B (ikili) görüşmeler, OSB ve endüstri bölgesi ziyaretleri gibi dolu bir program ile verimli bir süreç oluşturmayı planladık.

BARTIN’DA HİBE VE TEŞVİK DESTEKLİ EN ÇOK PROJE YAPAN KURUM OLARAK ÜÇ PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK.

1.    Bartın'ın İlk ve Tek Dijital Kariyer Platformunu Kurduk

Bartın’daki işverenler ile iş arayanları dijital ortamda bir araya getirmek ve bölgedeki istihdam olanaklarını artırmak amacıyla önemli bir projeyi daha hayata geçirdik. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen “Dijital Kariyer Merkezi Projesi” ile Bartın’ın ilk ve tek dijital kariyer platformunu kurduk. www.bartinkariyer.com web sitemizde işverenlerimiz ücretsiz iş ilanı verebiliyor ve iş arayan gençlerimiz de yine ücretsiz olarak profil açıp yayınlanan fırsatları değerlendirebiliyor.

2.    Rekabetçi İhracat ve Pazar Analizi Programını hayata geçirdik.

REKAP projesi kapsamda imalat sektöründe yer alan 7 KOBİ’mize mevcut durum analizi yaparak, ihracat kapasitelerini artırabilecekleri potansiyel pazarlara dair çok ayrıntılı Yurt Dışı Pazar Analiz Raporu hazırlayarak stratejik önerilerde bulunduk.


3.Üretimden Pazara Sera Projesi ile örnek teşkil eden bir tarım faaliyeti yapmaya başladık.

Bartın Merkez Şiremirtabaklar Köyü’nde, kent merkezine yakın konumda yer alan ve mülkiyeti şahsıma ait olan 3.360 m²’lik tarım alanını projede kullanılmak üzere 7 yıllığına bedelsiz olarak tahsis ettik.
Proje sahasını; ulaşım kolaylığı, tarıma elverişli yapısı ve Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden aldığımız sebze üretimine uygunluk onayı doğrultusunda belirledik. 

İlk etapta 12 adet 280 m² tünel sera kurmayı planladık ve proje bütçesini 3.360.598,00 TL olarak onaylattık. Ancak yoğun kar yağışı, sert rüzgârlar ve tünel seraların fiziksel dezavantajları nedeniyle uygulamaya geçmeden önce Amasya ve Samsun’daki örnek seraları yerinde inceledik. Teknik gezilerimiz sonucunda; tek parça (yekpare) seraların ekim-dikim, toprak işleme, sulama ve üretim planlaması açısından daha verimli olduğunu tespit ettik.

Bu gerekçelerle tasarımı revize ettik ve 1 adet 3.360 m² yekpare galvanizli çelik konstrüksiyonlu sera kurulumuna karar verdik. Yapılan ihalede sera ve damlama sistemi için 3.396.000,00 TL teklif aldık. Başlangıçta bu kalem için ayırdığımız 1.864.404,00 TL’lik bütçeyi yetersiz gördük ve 1.675.596,00 TL ek bütçe talep ederek toplamda 3.540.000,00 TL’ye çıkardık. Böylece toplam proje bütçesini 5.036.194,00 TL’ye yükselttik.

Projede, Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliği yaptık. Ancak kurumun belirlenen kriterlere uygun 30 dezavantajlı kadını temin edememesi üzerine uygulama modelini değiştirdik. Kadın kooperatifi yerine, 24.06.2025 tarihinde “Bartın Örnek Tarım Geliştirme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”ni kurduk. Tüm uygulamaları bu şirket çatısı altında yürütmeye başladık.
Sera uygulamalarında Bartın Üniversitesi öğrencilerini de sürece dahil ettik. Eğitim desteği sağladık, sahada aktif görev almalarını teşvik ettik. Hali hazırda çalışan kadın personelimizle birlikte serada mevsimsel olarak hıyar ve domates ekimi yaptık. Ürünlerimizi yerel marketlere, kasaplara ve köy muhtarlıklarına ulaştırarak Bartın halkına uygun fiyatla doğal ürünler sunmaya başladık.

“Üyelerimizin kredi taleplerine yanıtsız kalmadık!”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından alınan karar doğrultusunda TOBB Nefes Kredisi uygulaması tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak başlatıldı. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de üyelerimizi hızla bilgilendirdik, gerekli evrak sürecini organize ettik ve başvuruları desteklemek üzere sistemi devreye aldık.
Bu kapsamda, odamıza kayıtlı işletmeler için 1.000.000 TL’ye kadar kredi desteği; ilk 6 ay ödemesiz, toplamda 24 ay vadede %38 faiz oranı ile ya da 36 ay vadede %37 faiz oranı ile sunulmaya başlandı. Başvurular Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Yapı Kredi, Denizbank ve Akbank üzerinden alınmaya devam ediyor. Başvuru için gerekli olan TOBB Faaliyet Belgesini ücretsiz olarak odamızdan veriyoruz.

Krediye ilişkin maliyet kalemleri ise şu şekilde:
– Başvuru Ücreti: 5.000 TL
– Banka Komisyonu: %0,5
– KGF (Kefalet) Komisyonu: %1
Değerli basın mensuplarımız;
Tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlayan siz kıymetli basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramı’nı içtenlikle kutluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak; üyelerimizin sesi olmayı, sorunlarını çözüm mercilerine taşımayı ve bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkı sunmayı temel önceliğimiz olarak görüyor, bu doğrultudaki çalışmalarımıza aynı inanç ve sorumlulukla devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz.”
'Üyelerimizin sesi olmayı sürdürüyoruz''Üyelerimizin sesi olmayı sürdürüyoruz'

Bakmadan Geçme