Uğur Güneş'ten işçi çıkarımı açıklaması

Kurucaşile Belediyesince, 9 işçinin iş akdinin feshedildiği açıklandı.

Uğur Güneş'ten işçi çıkarımı açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurucaşile Belediyesince, 9 işçinin iş akdinin feshedildiği açıklandı. 

Başkan Uğur Güneş, 9 belediye işçisinin iş akdinin sona erdirilmesi ile ilgili açıklama yaptı. 

Göreve geldikleri andan itibaren işçi çıkartma gibi bir düşüncelerinin olmadığını, süreçte de verdikleri sözün arkadaşında olduklarını kaydeden Güneş, önceki belediye yönetim tarafından 2023’ün 12’inci ayında alım yapılan 9 personelle birlikte bütçede ciddi açık oluştuğunu savundu. 

Belediyenin mevcut gelirlerinin işçi maaşlarını ödemeye yetmeyecek durumda bırakıldığını kaydeden Güneş şunları söyledi: “Bu kararı tek başıma değil belediye meclis üyeleri ile toplanarak gerekli değerlendirmeler neticesinde almış bulunmaktayız. Geçiş dönemlerinde bu tip alımların yapılmaması gerekiyor. Geçiş dönemleri tehlikeli dönemler kimsenin de hakkına girmemek gerekiyor. İnsanların işine son verme noktası herkes açısından üzücü bir durum. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın tekrar işe alımlarda öncelikli kişiler olması, gerçekten ihtiyaç varsa değerlendirilmesi konusunda belediyenin yöneticileri ve çalışanları olarak dikkat edeceğiz. Biz seçim öncesi verdiğimiz "Kimsenin ekmeği ile oynamayacağız" sözümüzün arkasındayız. Ancak 9 kişinin kadrolu işçi olarak belediyeye işe alınması zaten kötü durumda olan belediye bütçesinin daha da kötü bir hal almasına sebep olmuştur.

“Belediyemiz her ay 1.063.690,28 TL bütçe açığı vermektedir”

2023 yılında 12 aylık süreçte personel maaş ve ikramiye ödemeleri 4.907.926,90 TL iken işçi günlük yevmiyelerinin yaklaşık yüzde 120 arttırılması neticesinde 2024 yılı Mayıs ayına kadar 5 aylık süreçte bu tutar 4.738.286,11 TL'yi bulmuştur. Ek olarak 17 tane kadrolu işçinin 30 günlük ikramiyeleri olan 550.000 TL mali yetersizliklerden dolayı ödenememiştir. Bir önceki Belediye Başkanının iyi niyetten uzak yapmış olduğu haksız maaş artışları ve personel kadroya geçişleri neticesinde belediye gelirleri giderleri karşılayamaz duruma gelmiştir. İşçi sözleşmesine eklenen Temmuz ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla kadrolu işçilerin maaşlarına yapılan %20 artış neticesinde 17 kadrolu işçinin aylık ortalama SGK prim, ikramiye ve maaş gideri 1.363.190,28 TL'yi bulacaktır. 17 kadrolu İşçiye ek olarak 3 memur, Belediye Başkanı ve Kurucaşile Belediyesi Personel Limited Şirketi maaş, SGK, Kesenek giderleri de bu tabloya eklendiğinde tutar 1.713.690,28 TL'yi bulmaktadır. Bu giderlere rağmen İller Bankası ve tahsilat gelirlerimiz 650.000 TL civarındadır. Bu gelir-gider tablosuna göre belediyemiz her ay 1.063.690,28 TL bütçe açığı vermektedir.

Ekonomik güçlükten çıkmamız mümkün olmadı

Mevcut çalışan sayısını korumak için kurumumuzda her ne kadar tasarruf tedbirleri olarak fazla mesaiyi büyük ölçüde kaldırsak da, mal ve hizmet alımlarını kısıtlasak da bu ekonomik güçlükten çıkmamız mümkün olmadı. Bu kararı vermemek için çok mücadele ettik. Bu yüzden üzülerek söylüyorum ekonomik yönden alabileceğimiz başka tasarruf tedbirlerine başvurmamız gerekti. Görüldüğü gibi gelirlerimizin çok üstünde olan personel giderlerini azaltmak için son çare olarak 2023 yılının 12. ayında işe alınan 9 işçi arkadaşımızın sürekli işçi kadrosu iş akdini maalesef feshetmek zorunda kaldık.


 

Bakmadan Geçme