TDK Bilim Kurulu Üyesi BARÜ'den

Türk Dil Kurumu'nun Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Balyemez'den konferans

Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ve yıl boyunca sürecek “Dil Konferansları”nın üçüncüsü, 26 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Balyemez, “Terimlerin Türkçeleştirilmesinde Dil Devrimi” başlıklı bir konferans verdi.

Türk Dil Kurumunun Youtube kanalından canlı olarak takip edilen konferans, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dil Bilgisi ve Dil Bilimi Bilim ve Uygulama Kolu Başkanımız Prof. Dr. Kamil İşeri tarafından yönetildi.

Prof. Dr. Balyemez konferansında, 1932’den itibaren terimlerin Türkçeleştirilmesi için yapılan çalışmalar etrafında terimlere karşılık bulmada izlenen yollar üzerinde durdu. 

Bunun yanı sıra, tutunan yeni terimler ve tutunmayan terimleri de örneklerle irdeleyen Balyemez, yayımlanan terim sözlükleri hakkında da konuştu.

Konuşmasını “terim” kavramı ile sınırlandıran Balyemez, yayımlanan terim sözlüklerinden hareketle hangi bilim dalında hangi terimlerin türetildiğini betimleyici bir üslupla değerlendirdi.

Terimlerin sadeleştirilmesini “Dil Devrimi”nden günümüze doğru irdeleyen Balyemez,  Türkçenin terim hazinesini mevcut bilgiler ışığında ele aldı.

TDK Bilim Kurulu Üyesi BARÜ'den

Bakmadan Geçme