Tarım ve doğal kaynaklar üzerinde etkili

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi'nde (DÜ) düzenlenen iklim değişikliği söyleşisinde konuşan Marmara Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Kemal Güneş iklim değişikliğinin özellikle tarım ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi’nde (DÜ) düzenlenen iklim değişikliği söyleşisinde konuşan Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kemal Güneş iklim değişikliğinin özellikle tarım ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

DÜ Ziraat Fakültesi ile Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Odağında Toprak ve Su Kaynakları Yönetimi başlıklı söyleşi, Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Emine Tekin ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Sözbir, iklim değişikliğinin tüm insanlığı ilgilendiren küresel bir sorun olduğunu belirterek, "Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda üniversiteler olarak sorumluluk üstlenmeliyiz. Öğrencilerin bu bilinçle yetişmesi, geleceğimiz için büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Programa konuşmacı olarak katılan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kemal Güneş, iklim değişikliğinin özellikle tarım ve doğal kaynaklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Sunumunda Türkiye’nin toprak ve su kaynakları açısından mevcut durumunu değerlendiren Doç. Dr. Kemal Güneş, iklim değişikliğinin toprak yapısı, verimlilik ve su kaynakları yönetimi üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Türkiye’deki arazi varlığının sürdürülebilir kullanımının giderek daha kritik hale geldiğini vurgulayan Güneş, Avrupa tarım sektörü ile yapılan karşılaştırmalarla mevcut sorunlara ışık tuttu.

Etkinlikte; erozyon, tuzluluk, toprak kirlenmesi gibi temel sorunlar ele alınırken, bu sorunların iklim değişikliği ile ilişkisi bilimsel bir çerçevede konuşuldu. Toprak profilinin analizi ve sürdürülebilir toprak yönetimi yöntemleri üzerine yapılan sunumlar, öğrencilere uygulamalı bilgiler kazandırdı.

Tarımda kullanılan suyun verimli ve etkin kullanımı için geliştirilen stratejiler ile birlikte, tarımsal faaliyetlerden dönen suların ve evsel atık suların yönetimi konusunda örnek uygulamalara yer verilen etkinlikte, havza koruma planlarının önemi, su kalitesini korumaya yönelik modeller ve politika önerileri katılımcılarla paylaşıldı.

Etkinlik, soru-cevap bölümü ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Tarım ve doğal kaynaklar üzerinde etkili

Bakmadan Geçme