'Sizlerle gurur duyuyoruz' 

Gaziler Günü Bartın'da düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanındaki törene Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ve Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok başta olmak üzere tüm il protokolü, askeri erkân, emniyet teşkilatı ve gaziler katıldı.

Vali Arslan, Garnizon Komutanı Şahin, Belediye Başkanı Fırıncıoğlu ve Başkan Altınok’un meydandaki Atatürk Anıtına çelenk sunduğu törende Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları başta olmak üzere saygı duruşunda bulunarak tüm şehitlerimiz bir kez daha minnetle anıldı. 

Altınok: “Bugün gazilerin onurlandırıldığı bir gündür”

Gazilere “Sizler kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız, sizlerle gurur duyuyoruz” diye seslenen Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok, törende şöyle konuştu: “Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazilik" unvanı ile "Mareşal Rütbesi"nin verilişinin 102.yıl dönümünü ve 19 Eylül Gaziler Günü'nü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En yüce mertebe olan şehitlik makamı ile birlikte anılan "gazilik mertebesi bağımsızlık ile kutsal değerler uğruna mücadele eden ve bu konuda hiç bir fedakârlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği, müstesna" bir derecedir.

“Sizlerle gurur duyuyoruz”

Kahraman gazilerimiz, sizler kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız, sizlerle gurur duyuyoruz. Asil Türk milleti daima yanınızdadır ve yanınızda olacaktır. Ülkemizin ve milletimizin bekası için canlarını ortaya koyan ve yürüttükleri bu mücadele sırasında gazilikle şereflenen tüm kardeşlerime, şükranlarımı sunuyorum. Şehitlerimiz ve sizler oldukça bu topraklar üzerinde hayal kuranlar hiç bir zaman emellerine ulaşamayacak, şehitlerimizin kahramanlığı ve sizlerin fedakarlığı sayesinde kurulan oyunlar bozulacaktır. Vatanseverlikleriyle ve cesaretleriyle övündüğümüz, unutulmaz hizmetleriyle örnek aldığımız aziz şehitlerimiz ve siz değerli gazilerimize ancak bizlere emanet edilen ülkemize, değerlerimize, milli birlik ve beraberliğimizden taviz vermeden sahip çıkarak ve güçlü Türkiye için el birliğiyle çalışarak layık olacağımıza inanıyoruz. Milletçe birlik ve beraberlik içerisinde, tek yürek yaşadığımız müddetçe hiçbir güç vatanımız üzerindeki kirli emellerini gerçekleştiremeyecektir.

“Vatan uğrunda gösterilen fedakârlığı öğretmeliyiz”

Zannedilmesin ki zaman gelir, şartlar oluşur, böleriz yok ederiz, tarihimiz böyle düşünenlere verilen kahramanlık destanları ile bol zaferlerle doludur. Milletimizin bekası, şehitlik ve gazilik ruhu kazanmış bir kalbe sahip olan nesiller yetiştirmekle mümkündür. Bunun için geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, Malazgirt'te, Miryokefalon'da, Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da, Güneydoğu Anadolu bölgemiz başta olmak üzere 30-35 yılı aşkın bir süredir terör örgütlerine karşı ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde de tüm Türkiye'de verilen mücadeleyi iyi anlatmalı, bu aziz vatan uğrunda gösterilen fedakârlığı öğretmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda etmiş, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi, rahmet ve şükranla anıyor, gazilik mertebesiyle onurlanmış gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum.”

Sağlam: “Gazi olanların onurlandırıldığı bir gün”

Ekrem Altınok’tan sonra konuşan Garnizon Komutanlığından Üsteğmen Burak Sağlam ise gaziler için “Aziz gazilerimiz vatan size minnettardır!” ifadelerinde bulunak şunları söyledi:  “Bugün; Türkiye cumhuriyetinin yanı sıra, Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetlerinin varoluş mücadelelerinde, Somali’de. Bosna Hersek’te, Kosova’da ve Libya’da mavi vatan dünya üzerindeki ve dünya denizlerinde, gösterdikleri büyük kahramanlıklarla. Cumhuriyetinin Türkiye saygınlığının arttırılmasında, cumhuriyetimizi, bölmeye ve yıkmaya çalışanlara karşı, güvenlik güçlerimizce yürütülen, mücadelelerde, gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En yüce mertebe olan, şehitlik makamı "gazilik mertebesi"; bağımsızlık ile kutsal değerler uğruna mücadele bir fedakârlıktan eden ve bu konuda hiç kahramanların hak ettiği, kaçınmayan, 'müstesna' bir derecedir.

“Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir”

Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir. Özgürlüğümüzün, ölümsüzleşen birlik ve bütünlüğümüzün, yurt sevgimizin, bağımsızlık ve abideleri olan, kahraman gazilerimiz: Yüksek bir sorumluluk duygusu ile ülkemiz, milletimiz, bayrağımız ve aydınlık geleceğimiz için canla başla mücadele ettiniz, ölürsek şehit, kalırsak gazi anlayışı içerisinde mücadeleye devam ediyorsunuz. İstikbalimizi ve istiklalimizi savunmak için asla ve kahramanlık gösterdiğiniz tarihimizde sonsuza dek benzersiz cesaret unutulmayacak. Adlarınız, şanlı yaşayacaktır.

“Minnet borcumuz vardır”

Bizler gazilerimizden ve şehitlerimizden aldığımız manevi güçle içinde bulunduğumuz şartlar, ne olursa olsun, milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan saldırılara, asla fırsat vermeyecek, bu uğurda inanç ve kararlılıkla, vatanımızın bağımsızlığını, milli birliğimizi korumaya devam edeceğiz. Hain terör saldırıları sonucunda, gaz olmuş, tüm güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza büyük bir minnet borcumuz vardır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de vatanımızın bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliği hedef alan şer güçler, kahraman güvenlik göçlerimiz canları pahasın ortaya koydukları mücadele ile aziz milletimizin azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdur.

“Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir”

Gaziliğin, devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Eylül 1921'de, Türküye Büyük Millet Meclisi tarafından, gazilik unvanı tevcih edilmesi üzerine, söylediği şu ifadelerde yer almaktadır. "Kahraman Türk ordusu; sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin, millet tarafından takdimine delalet eden, bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek, bütün askerlik hayatımın, en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü, muhafaza etmek maksadıyla, vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin, hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı, ifade etmek, milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren, bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak, milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir." Gazi Atatürk’ün bu sözleri, gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir.  

“Aziz gazilerimiz vatan size minnettardır.”

Kahraman gazilerimiz, sizler kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız, sizlerle gurur duyuyoruz. Asil Türk milleti daima yanınızdadır ve yanınızda olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta ulu önder gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız için, canlarını hiç düşünmeden/feda etmiş azız şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş, gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor. Gazilik mertebesiyle onurlanmış, gazilerimize, de sağlıklı uzun ömürler ve diliyoruz. Aziz gazilerimiz vatan size minnettardır!”
Üsteğmen Sağlam’ın konuşması sonrası gaziler onuruna okunan şiirlerle biten törende il protokolü Atatürk heykelinin önünde gazilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi. 

Bakmadan Geçme