Sel ve kuraklığa karşı halk bilinçlendiriliyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ), sel ve kuraklık riski taşıyan 24 köyde afet bilincini artırmak amacıyla başlattığı program kapsamında, köy kahvehanelerinde halkla buluşarak seminerler düzenliyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öncülüğünde başlatılan ‘Bilim İletişimi Ofisi’ projesi çerçevesinde Bartın Üniversitesi (BARÜ), ilk saha çalışmasını Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirdi. Bilim ile toplumun buluşmasını sağlayarak akademik çalışmaların kamuoyunda daha etkili bir şekilde duyurulması hedefiyle yapılan ilk çalışmalarda; afet geçmişi bulunan kırsal yerleşimler ziyaret edildi. “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi kapsamında oluşturulan alanında uzman ekipler, köy kahvehanelerinde seminerler düzenledi.   
BARÜ, köy kahvehanelerinde bilgiyi toplumla buluşturdu
Proje kapsamında BARÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler, ilk olarak Bartın’ın Kumluca Zafer, Arıt Aydınlar ve Ulus Kozanlı köylerini ziyaret ederek vatandaşlarla doğrudan temas kurdu. Köy kahvehanelerinde düzenlenen toplantılarda; taşkın öncesi hazırlık, afet anı yönetimi, erken uyarı sistemlerinin kullanımı ve kriz sonrası toparlanma süreçlerine dair kapsamlı bilgiler aktarıldı.
Alanında uzman öğretim elemanları, ani yağışların ve iklim değişikliği ile tetiklenen afet risklerine dikkat çekerek, özellikle kırsal bölgelerde bilgi eksikliğinin ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Su kıtlığının da yaşandığı bölgede yağmur suyu hasadı başta olmak üzere alınabilecek diğer önlemler de önemle vurgulandı.
Muhtarlardan destek: Afetlere karşı bilimle güçleniyoruz
Bilginin ayaklarına geldiğini vurgulayan Muhtar Ziya Orhan, 2021’de yaşanan sel afetinde köprülerin ve yolların zarar gördüğünü hatırlatarak, “O dönem ne yapacağımızı bilemiyorduk. Şimdi üniversitemizin hocaları bizleri bilgilendiriyor. Bilgi doğrudan ayağımıza geliyor” dedi. 
Muhtar Bayram Altay ise “2021 yılında yaşanan sel afetine, yağan yağmurun metrekareye düşme oranı çok olmasından dolayı hazırlıksız yakalandık. Doğal afetler hakkında farkındalığımızı artırmak için üniversiteden gelen akademisyenlerimiz bu konuda bizlerle bir araya gelerek brifing verdiler, yardımcı oldular. Yağmur sularının depolanması için yapılacakları anlattılar” diye konuştu.
Muhtar Oktay Karapınar ise afet sonrasında birçok yapının hasar gördüğünü belirterek, “Artık bilinçliyiz. Hangi durumda nasıl davranacağımızı biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Etkinliklerde yalnızca yetişkinlere değil, çocuklara yönelik içerikler de yer aldı. “7’den 77’ye Bilim” mottosuyla gerçekleştirilen buluşmalarda, afet bilincine yönelik hikâye kitapları çocuklara hediye edilirken; tüm katılımcılara bilgilendirici materyaller dağıtıldı. 
Rektör Uzun: Toplumsal dayanıklılık için bilimi sahaya taşıyoruz 
Bilim iletişimi ile üniversitelerin toplumla bağını daha da güçlendirdiğini vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak bilimin sadece okul koridorlarında ya da laboratuvarlarla sınırlı kalmaması gerektiğinin farkındalığıyla çalışıyoruz. Ürettiğimiz bilimsel bilginin toplumda anlaşılır ve erişilebilir hale gelmesini önemsiyoruz. Bu anlayışla öğretim elemanlarımızla birlikte Bartın’da daha önce taşkın ya da su kıtlığı yaşamış köyleri belirledik. Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyemizin de katkılarıyla yürütülen bu çalışmalarda, 7’den 77’ye kadar köy halkıyla bir araya gelerek özellikle iklim değişikliği gibi çok boyutlu bir konu üzerine seminerler vermeye başladık. Bu noktada bilgiyi insanla buluşturarak hem toplumsal dayanıklılığımızı artırmaya hem de Üniversitemizin toplumla olan bağını daha da güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu düşüncelerle üniversitelerin şehirlerine ve bölgelerine sağladıkları katkıların bilim iletişimiyle görünür olmasını sağlayan çalışmalardaki teşviklerinden dolayı YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
BARÜ’nün 24 köyde ayrı ayrı düzenleyeceği eğitim programlarının mayıs ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor. 

Sel ve kuraklığa karşı halk bilinçlendiriliyor
 

Bakmadan Geçme