Sayın'dan Güneş'e yanıt

Kurucaşile Belediyesinde çalışan 9 işçinin çıkarılmasıyla ilgili Belediye Başkanı Uğur Güneş'in yaptığı açıklamalara eski Başkan Mehmet Zihni Sayın'dan cevap geldi

Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde belediyede çalışan 9 işçinin iş akitleri feshedildi.

Belediye Başkanı Uğur Güneş konuyla ilgili açıklamasında, 2023’ün 12’inci ayında alım yapılan 9 personelle birlikte bütçede ciddi açık oluştuğunu savunurken ayrıca Belediyenin mevcut gelirlerinin işçi maaşlarını ödemeye yetmeyecek durumda bırakıldığını kaydetti.

Güneş’in ABA Medya’da yer alan açıklamalarına Kurucaşile ilçesinde 3 dönem Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Zihni Sayın’dan yanıt geldi.

Sayın yaptığı açıklamada, “Para dolayısıyla işten çıkarılan 9 kişinin, tarafımca fazla ücret verildiği için çıkarıldığını söylemektedir. Ben başkanlığa geldiğimde, 19 adet kadrolu işçi, 4 adet memur vardı. İsçiler asgari ücretin 2.5 kati ücret alıyorlardı ve ayrıca piyasaya borçları vardı. Kasada hiç para yoktu ve elimizde malzeme de yoktu. Banker lakaplı Mustafa Ayan'a 50.000 TL (güncel enflason ortamında 900.000 TL've tekabül ediyor), MÖZ'e parke borcu 90.000 TL (güncel enflasyon ortamında 1.500.000 TL'ye tekabül ediyor), petrole 5 aylık fatura borcu bulunmaktaydı. SGK ve vergi borçları hiç ödememişti. Biz bunları kamuoyuna bile yansıtmadık. Çünkü iş yapmaya, çalışmaya geldik, ağlamaya gelmedik. Hiç isçi çıkarmayı bile düşünmedik ve ikramiye alacaklarını dahi ödedik. İşçilere ücret ödemek muhasebecisine zor geliyor anlaşılan. Ramazan Bayramında isçilere ikramiye vermemek için rapor alıp kaçan bir muhasebe yetkilisi sizi de yanıltıyor. İşçilerin ikramiyelerini görevlendirmeyle ödedim. Kasamızda nakit para mevcuttu. Parke ve konteynerlerin ödemesi yapıldıktan sonra 500.000-600.000 TL civarinda bir miktar banka hesabımızda mevcuttu. 2023 yılında kasayı 13.000.000 TL ile kapattık. Mart sonu itibariyle kasa girdimiz 7.000.000 TL civarındaydı.” Dedi.

Sayın açıklamasının devamında, “İller Bankası ve kasa gelirlerinin 650.000 TL olduğu yalandır. iller Bankasının mayıs tahakkuku 900.000 TL'nin üzerindedir. Ayrıca haziran ayı tahakkuku 1.100.000 TL civarinda olacaktır. İller Bankası her ay bütçe gelirlerine göre belirlenir. Temmuz ayında pay haricinde 1.500.000 TL denkleştirme gelecektir. Kaldı ki işçi çıkarmak tamamı ile birilerine diyet borcudur. Kalan 8 işçininde emeklilikleri dolmuştur. Bu işçiler lazım değilse neden işçi alımına çıktınız? Ben geldigimde ne boru, ne vana ne de parke vardı. Şimdi elinizde bunların tümü mevcuttur. Dolayısıyla işçi çıkarmanın sebebi mali değildir. Birilerinin baskısıyla yapılmış olan bir olay oldugunu düşünmekteyim.

Ben bıraktığımda T.C. Ziraat Bankası ve diger bankalarda 1.500.000 TL'nin üzerinde para vardi. Bankalardaki kayıtlarda mevcuttur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme