Samuray arıları iş başında

Bartın'da fındığın rekoltesini düşüren, sebze ve meyve bahçelerine de zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen samuray arıları doğaya bırakıldı.

Bartın'da fındığın rekoltesini düşüren, sebze ve meyve bahçelerine de zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen samuray arıları doğaya bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde üretilen arıların Kaman köyünde salınması etkinliğine Vali Nurtaç Arslan, İl Tarım ve Orman Müdür Yasin Önder, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü yetkilileri ile teknik personel katıldı. 

Arslan yaptığı açıklamada Türkiye’de ilk defa 2017 yılında görülen kahverengi kokarcanın sayısının hızla arttığını ve 36 ilde yaygınlaşmış durumda olduğunu söyledi.

Kahverengi kokarca ile mücadele etmek zorunda olduklarını kaydeden Arslan, “Tarım ve Orman Bakanlığımız bu amaçla enstitülerinde kahverengi kokarca ile mücadele etmek için samuray arılarını üretti. Ama bu tek başına bir yöntem değil.  Kahverengi kokarca ile mücadele etmek için elle toplama yöntemi de etkili yöntemlerden biri. Bir taraftan da hem arılarla, hem de ilaçlarla Kahverengi kokarca ile mücadele etmeye gayret ediyoruz” dedi.

Samuray arılarının her geçen yıl sayılarının artacağını dile getiren Arslan, “bugün de Bartın’da 3 bin adet samuray arısının salımını yapacağız. Başarısı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Erdoğan Ayan da mücadele ile ilgili bilgiler verdi.  Daha sonra köyde bulunan fındık bahçesine arıların salımı yapıldı. 
 

Samuray arıları iş başında

Bakmadan Geçme