Sadece 24 saatleri var

Gördüğünüz yerde bu hususlara dikkat edin

Yavru karacalar koşmaya başladı. Güvende olmaları için dikkat etmemiz gerekenleri biliyor musunuz?

Bartın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce yapılan uyarıda karacaların güvenle yaşamlarına devam edebilmeleri için önemli bilgiler paylaşıldı.

Yaralanma ve hastalık belirtisi yoksa asla dokunmayın

Yapılan duyuruda, “Karacalar mayıs-haziran ayları içinde çoğunlukla ikiz yavrularlar. Bu yavrular ilk altı hafta boyunca annelerini takip edemez. Yalnız yavruları gören insanlar, karacaların terk edildiğini ya da öksüz kaldığını düşünerek onları annelerinden koparır. Bariz şekilde bir yaralanma ve hastalık belirtisi yoksa yavru karacalara asla dokunulmamalıdır. Yavru bir karaca tedavi sebebiyle bulunduğu yerden alınmışsa, bulunduğu noktaya en geç 24 saat içinde geri bırakılmalıdır. Çünkü 24 saat sonunda artık anne yavrusunu aramaktan vazgeçebilir.” Denildi.

24 saat sonunda anne yavrusunu aramaktan vazgeçebilir

Açıklamanın devamında, “Eğer yavru için endişe duyduysanız rüzgar yönüne ters, olabildiğince uzak mesafeden birkaç saat izlemede kalarak annesinin gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer yakınlarda yol varsa araç çarpmış bir karaca var mı diye kontrol edin. Eğer yol kenarında araç çarpmış dişi bir karaca görürseniz mutlaka etrafta yavrularını arayın. Karacalar çoğunlukla iki yavru yaparlar. Tek yavru gördüyseniz çok yakında ikinci bir yavru da olabilir. Bariz şekilde bir yaralanma ve hastalık belirtisi yoksa yavru karacalara asla dokunulmamalıdır. Yavru bir karaca tedavi sebebiyle bulunduğu yerden alınmışsa, bulunduğu noktaya en geç 24 saat içinde geri bırakılmalıdır. Çünkü 24 saat sonunda artık anne yavrusunu aramaktan vazgeçebilir.” İfadelerine yer verildi.
 

Bakmadan Geçme