Plaka Uyarısı: 140 Bin TL Ceza ve Trafikten Men Kapıda!
Şoförler Odası'ndan araç sahiplerine kritik çağrı
Bartın Şoförler ve Otomobilciler Odası, kamuoyunu “APP plaka” olarak bilinen standart dışı plakalar konusunda uyardı. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile birlikte denetimlerin artırıldığı ve ağır yaptırımların uygulanacağı belirtildi.
Oda Başkanı Özcan Uzun yaptığı açıklamada, yalnızca yetkili kuruluşlar tarafından ve mevzuata uygun şekilde basılan plakaların kullanılması gerektiğini vurguladı. İnternet ve sosyal medya üzerinden satışı süren kalın karakterli, vernikli ve özel üretim plakaların hem idari hem adli sorunlara yol açabileceği ifade edildi.
Yeni Cezalar Ne Getiriyor?
Yetkili kuruluş tarafından verilmemiş plaka kullananlara 140.000 TL idari para cezası uygulanacak.
Sürücü belgesi 30 gün geri alınacak, araç 30 gün trafikten men edilecek.
İhlalin tekrarı halinde ceza 280.000 TL’ye yükseliyor, sürücü belgesi 60 gün, araç 60 gün trafikten men edilecek.
Sahte belge kullanımında ayrıca adli işlem başlatılacak.
Özellikle ikinci el araç alacak vatandaşların plakaların standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmeleri büyük önem taşıyor. Şoförler Odası, APP plaka kullanan araçların mevzuata uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edileceğini, cezanın ödenmemesi halinde sürücü belgelerinin iade edilmeyeceğini hatırlattı.
Özcan Uzun, tüm araç sahiplerini ağır maddi yaptırımlar ve hukuki süreçlerle karşılaşmamak için APP plaka satın almamaları ve mevcut plakalarını kontrol ettirmeleri konusunda uyardı.