O karara tepki

Kocaeli'de polis aracıyla Bartın'a getirildikleri sırada 2 şüpheliden birinin ölümüne, diğerinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 21'er yıl hapis cezasına çarptırılan 2 polis ve 1 bekçinin Bartın'daki yakınları kararı gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile karara itiraz tepki gösterdi. 

Geçtiğimiz yıl Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde meydana gelen mide bulandırıcı istismar olayının zanlılardan M.S'nin ölümü, A.G'nin yaralanmasına ilişkin davada 21'er yıl hapse mahkum edilen polis memurları M.E.C. ve M.Y. ile bekçi U.O'nun aile ve yakınları, hapis kararına tepki gösterdi. 

Basın açıklamasına konuşan M.Y'nin eşi Şermin Y, yakınlarının, şüphelilerin taşkınlıklarını önlemek maksadıyla görevleri kapsamında müdahalede bulunduklarını, rahatsızlanmaları üzerine de zanlıları sağ olarak hastaneye götürüldüklerini belirtti. 

Şüpheli M.S'nin hastanede yaşamını yitirdiğini hatırlatan Şermin Y, istismar zanlısının ölüm sebebinin net olmadığı halde konunun emniyet güçlerinin üzerine kaldığını savundu. 

Şermin Y, yakınlarına verilen cezaların kabul edilebilir bir yanı olmadığını ifade ederek, "Görevine bağlı olup, her türlü zorluğu üstlenen 3 vatan evladı kahraman emniyet mensuplarımız, kamu vicdanını yaralayıcı şekilde en üst sınırdan mahkum edilmiştir. Gerek emniyet mensubu 3 vatan evladımız, gerekse ailesi, çocukları ve tüm sevenleri bu ceza ile adeta yıkılmışlardır. Mahkemede hangi suçtan olursa olsun, takım elbise giyip pişmanım diyen herkes 1/6 oranında indirim alırken yakınlarımıza ne iyi hal, ne de haksız tahrik indirimi uygulanmıştır." Dedi.

“Emniyet mensubu yakınlarımız suçlu değildir”

Şermin Y, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, "Sayın Cumhurbaşkanımız, emniyet mensubu yakınlarımız suçlu değildir. Ceza dosyasındaki deliller değerlendirilmemiştir. Eksiklikler giderilmemiştir. Adli Tıp Kurumundan daha detaylı rapor alınmadan karar verilmiştir. Evlatlarımızın sadece özgürlükleri kısıtlanmamış, çok sevdikleri aileleri, çocukları ve görevlerinden mahrum bırakılmışlardır. Devlet yetkililerimizden tek ricamız şudur, biz evlatlarımızı sizlere emanet ettik. Siz de evlatlarımıza lütfen sahip çıkın. Biz hukuka güvendik. Kanunların üstünlüğüne inandık. Alınan bu yanlış karardan bir an önce dönülmesini beklemekteyiz."

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl Çaycuma’da yaşanan mide bulandırıcı cinsel istismar olayının şüphelilerinden M.S. ve A.G. 22 Mayıs 2023'te ekiplerce İstanbul'da yakalanmıştı.

Polis aracıyla seyir halindeyken Anadolu Otoyolu Kocaeli kesiminde araçtaki bekçi U.O, polis memurları M.E.C. ve M.Y. ile sanıklar arasında arbede yaşanmış, bu esnada ağır yaralanan sanıklardan M.S, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Mayıs'taki karar duruşmasında sanıklara, maktul M.S'ye (49) yönelik "kasten yaralama sonucunda vücutta kemik kırılmasına yol açacak şekilde öldürmeye neden olma" suçundan 18'er yıl, müşteki A.G'ye karşı "kasten yaralama" suçundan ise 3'er yıl hapis cezası vermişti.
 

Bakmadan Geçme