Milletvekili Bankoğlu: 'Sorumluları korumayı bırakın'

43 madencinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili davanın 3'üncü duruşması görülmeye başlandı..

Milletvekili Bankoğlu: 'Sorumluları korumayı bırakın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TTK Amasra Müessesinde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 madencinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Bartın Adliyesinde görülmeye başlandı.

Dava öncesinde bazı madenci yakınlarının ve avukatlarının katılımıyla basın açıklamasında bulunan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu iktidar temsilcilerine seslenerek, “İhmalleri denetlemekle yükümlü sorumluları korumayı bırakın.” Açıklamasında bulundu. 

CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu mahkeme öncesinde adliye binası dışında yaptığı açıklamada, “Amasra maden faciasının ardından tam 282 gün geçti. 282 gündür ailelerin adalet aratışı devam ediyor. Bizlerde ilk günden beri bu adalet arayışının yanındayız. Maden şehidi ailelerimiz yalnız değildir. En başından beri söyledi ama hala acımız yüreğimizde. 43 canımızı kaybettik. Geriye acılı anneler, babalar, kardeşler, pırıl pırıl şehitlerimizin evlatları kaldı. Yıllardır aslında Amasra Müessesesinde süregelen liyakatsizliklerin, disiplinsizliklerin, ihmallerin, teknik sorunların ihmal edilip denetlenmemesinin bir sonucu olarak maalesef biz 43 canımızı yitirdik. İhmalleri denetlemekle yükümlü olan TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve buradaki denetmenler şuanda bu davada yoklar. Bu ihmalleri denetlemekle sorumlu olanları korumayı bırakın. Enerji ve Çalışma Bakanlığına savcılık tarafından soruşturma açılmıştı bu yetkililere. Ama Enerji ve Çalışma Bakanlığı bu talebi reddetti. O yüzden iktidar yetkilileri adalet yerini bulacak masalı anlatmayı bıraksın. Biz gerçekten burada havalandırmadaki teknik aksaklıkları denetlemeyen, Amasra Müessesesindeki eksik işçi meselesini gidermeyen TTK Müdürlüğünün de, buradaki teknik aksaklıkları denetlemekte yükümlü olan ama görevini yerine getirmeyen Enerji ve Çalışma Bakanlığı yetkililerinin acilen bu davaya dahil olması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum. 

“Hiçbir iktidar mensubu buraya gelmedi”

Kamuoyu vicdanı rahat değildir. Ailelerimiz ve hepimiz adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Bu adalet arayışının yerini bulabilmesi için birilerinin bu davadan kaçırılmaya çalışmasına son verin. 5 dönemdir halkın teveccühü ile Milletvekili olan AKP Milletvekili şuanda Adalet Bakanıdır. Ona çağrı yapıyorum. Senin vicdanın rahat mı? Bu sorumluların ihmallerden mi dolayı 43 madencimizin hayatını kaybetmesine neden olan sorumluların yargıdan kaçırılmasına müsaade etme. 3’üncü duruşmadayız, hiçbir iktidar mensubu buraya gelmedi ama biz sadece bir Milletvekili, hukukçu olarak değil, ben bu toprakların bir çocuğu olarak ailelerin yanındayım. Adalet arayışına çağrı yapmaya devam edeceğiz. Bugün yine 43 canımızı yitirdiğimiz kamuoyunun yakından takip ettiği bu kadar önemli bir dava Bartın Adliyesi koridorlarında görülmeye devam edecek. Burada Bartın Milletvekili olup şuan Adalet Bakanı olan kişiye bir kez daha sormak istiyorum. Maden faciası davasının Adliye koridorlarında görülmesi senin vicdanını yaralamıyor mu? Kamuoyunun bu kadar yakından takip ettiği, ne yazık ki çok kalabalık bir şekilde takip edilen bu davanın Adliye koridorlarında görülmesi kabul göremez. Bu davanın sağlıklı bir şekilde, etkin bir yargılama yapılabilmesi için daha büyük bir salonda görülmeye ihtiyacı var. Daha önceki duruşmalarda bu talepte savcılık bulunmuş ve Bartın Adliyesinde böyle bir yer olmadığı için Bartın Gençlik Merkezinde bunun yapılasını istediler. Gençlik Merkezinin amacına uygun bir şekilde kullanımı mümkün değildir denilerek bu talep reddedilmişti. Ama biz o Gençlik Merkezinin AKP organizasyonları için kullanıldığını biliyoruz. 

“Kendi soruşturmalarınızı açıklayın”

Bugün Bakanlıklar değişti. Enerji Çalışma Bakanlığındaki denetçilerin bu davada ifade vermeleri gerekiyor. O yüzden Bakanlara çağrımdır;  kendiniz madem adalet önünde hiçbir sorumlunun yargılanmasından çekinceniz yoktur diyorsanız, şeffafsanız, gerçekten bu işin arkasındaki sorumluların kim olduğunu tespit edilmesini istiyorsanız. Kendi soruşturmalarınızı açıklayın ve Amasra Müessesesinde görevini yapmayan kişilerle ilgili gerekli açıklamaları yapın. Amasra Müessesesinde ki işletme Müdürlerinin yarılandığı bir dava evet ama Ankara bağlı, TTK Genel Müdürlüğüne bağlı. TTK Genel Müdürlüğü kime bağlı? Bakanlığa bağlı. Şimdiye kadar bir tane istifa, bir tane görevden alma yok. TTK Genel Müdürü ifadesi alınmak yerine EYT’den emekli edildi. Biz bu düzeni kabul etmiyoruz. Biz öngörülebilir, önlenebilir her kazanın cinayet oluğunu söylüyoruz. Bu davanın takipçisiyiz, ailelerimizin yanındayız. Ailelerimizi yalnız bırakmayacağız. Maden şehitleri ailelerimiz asla yalnız değillerdir. Adalet mücadelemizi onlarla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz.” İfadelerini kullandı.Milletvekili Bankoğlu: 'Sorumluları korumayı bırakın'Milletvekili Bankoğlu: 'Sorumluları korumayı bırakın'Milletvekili Bankoğlu: 'Sorumluları korumayı bırakın'

Bakmadan Geçme