• Haberler
  • Bartın
  • Milletvekili Aysu Bankoğlu: 'Bartın Esnafı Ekonomik Kuşatma Altında'

Milletvekili Aysu Bankoğlu: 'Bartın Esnafı Ekonomik Kuşatma Altında'

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın'da yürüttükleri saha çalışmaları sonucunda hazırlanan esnaf raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Bankoğlu, hazırlanan raporun yalnızca rakamlardan ibaret olmadığını, doğrudan esnafın yaşadığı ekonomik zorlukları ortaya koyduğunu belirtti.

Bartın esnafının ciddi bir ekonomik baskı altında olduğunu ifade eden Bankoğlu, “Bu rapor sabah dükkanını borçla açan, akşam siftah yapmadan kepenk kapatan esnafımızın raporudur. Sahada gördüğümüz tablo çok net; Bartın esnafı sistemli bir ekonomik kuşatma altındadır” dedi.

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sorunların Bartın’da da birebir hissedildiğini vurgulayan Bankoğlu, küçük esnafın giderek tasfiye edildiğini ve alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü söyledi. Zincir marketlerin büyümesine karşılık mahalle esnafının yalnız bırakıldığını dile getiren Bankoğlu, bunun bilinçli ekonomi politikalarının sonucu olduğunu savundu.

Açıklamasında çarpıcı verilere de yer veren Bankoğlu, Bartın’da son 5 yılda her yıl ortalama 433 işletmenin kapandığını belirterek, “Bu sadece bir dükkanın kapanması değil; bir ailenin geçim kaynağını kaybetmesi demektir” ifadelerini kullandı.

Bartın ekonomisinin temelini küçük esnafın oluşturduğunu söyleyen Bankoğlu, il genelinde yaklaşık 7 bin 800 küçük işletmeye karşılık sadece 916 büyük ölçekli şirket bulunduğunu hatırlattı. Buna rağmen esnafın ağır bir borç yükü altında olduğunu belirten Bankoğlu, kişi başına düşen borcun 121 bin TL seviyesine ulaştığını kaydetti.

Artan maliyetlerin esnafı nefessiz bıraktığını ifade eden Bankoğlu, elektrik faturalarının ikinci bir kira haline geldiğini, kira artışlarının kontrolsüz şekilde yükseldiğini ve enerji fiyatlarındaki artışın yeni zamları beraberinde getirdiğini söyledi.

Vergi ve bürokrasi yüküne de dikkat çeken Bankoğlu, “Yanında bir çalışanı olan esnaf yılda 28 kez beyanname vermek zorunda kalıyor. Bu açıkça ‘ticaret yapma, bürokrasiyle uğraş’ demektir” dedi.

Finansman tarafında da tablonun ağır olduğunu belirten Bankoğlu, Bartın’da toplam kredi miktarının 25 milyar lirayı aştığını, takipteki alacakların ise 717 milyon liraya ulaştığını ifade etti. Bu durumun yüzlerce esnafın icra tehdidi altında olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Çözüm önerilerini de sıralayan Bankoğlu, esnaf borçlarının faizsiz dondurulması, sicil affı çıkarılması, Bağ-Kur prim gün sayısının 7200’e düşürülmesi ve zincir marketlere düzenleme getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamasının sonunda esnafa destek mesajı veren Bankoğlu, “Esnaf nefes alırsa Bartın da nefes alır. Bu sadece ekonomik değil, aynı zamanda bir sosyal adalet mücadelesidir. Esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Freel%2F1707261556910876%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Özel Haber

Bakmadan Geçme