Kaynağı kurumuştu

Kaynağı kuruyan tarihi çeşmeden artık kavşak suyu akıyor

Bartın’da geçtiğimiz yıllarda restore edilen 238 yıllık tarihi çeşme kavşak suyu hattı çalışmasının da tamamlanmasıyla yeniden hayat buldu.

Demirciler Mahallesi 492.Sokak’ta yer alan ve Bartın tarihi açısından önemli eserlerden biri olan Çörtlebaşı Çeşmesi geçtiğimiz yıllarda Bartın Belediyesince kumlama yöntemiyle temizlenerek, restore edildi.

1785 yılında Çalıkzade Süleyman Ağa tarafından yaptırılan tarihi çeşme de kavşak suyu hattı çalışması da tamamlandı.

Bartın Belediyesi tarafından yapılan çalışma sonrası 238 yıllık çeşmeden kavşak suyu akmaya başladı.

Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu yapılan çalışmalarla ilgili verdiği bilgilerde, “Geçtiğimiz yıllarda restore edilen 238 yıllık tarihi çeşme yaptığımız kavşak suyu hattı çalışmasıyla yeniden hayat buldu.  Demirciler Mahallesi 492.Sokak’ta Ziyaiye Camii yanında bulunan 1785 yılında Çalıkzade Süleyman Ağa tarafından yaptırılan tarihi Çörtlebaşı Çeşmesi geçtiğimiz yıllarda kumlama yöntemiyle temizlenerek, restore edilmişti.  Ancak çeşmeye suyun geldiği kaynağın zamanla kuruması nedeniyle çeşmeden su akmadığı yaptığım inceleme sırasında fark ettim. Tarihi çeşmeye kavşak suyu bağlanması yönünde talimat vererek, 238 yıllık tarihi çeşmeden yeniden su akmasını sağladık. Aslında çeşmenin adına yakışır şekilde olmasını da sağladık diyebiliriz. Yapılış şekli, ön cephesinde bulunan kemer ve kitabe ile şehrimiz için çok önemli bir yere sahip olan bu tarihi çeşmeye anlamlı bir isim de verilmiş. Çeşmenin adına “Daimi süratle akan ve çeşme haline konulmuş memba” anlamına gelen Çörtle denilmiştir. Yaptığımız bu çalışma ile tam anlamıyla çeşme adını taşımaya başladı. Çeşmemizin faaliyete alınmasındaki katkılarından dolayı görev alan personelimize teşekkür ediyorum.” Dedi.
Kaynağı kurumuştu

Bakmadan Geçme