İstilacı türde yeni gelişme

Bartın'da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gizlendikleri yerlerden çıkan kahverengi kokarca böcekleri ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

Bartın’da geçtiğimiz yıl başlayan kahverengi kokarca böceği mücadelesine devam ediliyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kış günü gizlendikleri yerden çıkmaya başlayan böcekler için Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bir gelişme yaşandı. 

Bitkilere zarar veren kahverengi kokarca böceği ile ilgili Tarım Müdürlüğü tarafından kış ayı boyunca uzamanlar tarafından yapılan toplantı ve istişareler neticesinde bu türün popülasyonunun azalması noktasında kışlak alanlarda kullanılabilecek biyosidal ürünler ruhsatlandırıldı. 

Tarım Müdürlüğünden konuya ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi, “İlimizde bazı bölgelerde yoğun bir şekilde görülen ve ilimiz için önemli tarım ürünlerinden kivi ve fındıkta zarar oluşturduğu gözlemlenen Kahverengi Kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo, ahır, kömürlük gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kışlak diye tabir ettiğimiz boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende gibi alanlarda bulunan zararlı ile fındık bahçelerine dağılmadan hem mekanik mücadele yöntemi kullanılarak hem de ilaçlama yapılabilecek alanlarda halk sağlığına uygun ilaçlar kullanmak suretiyle mücadele çalışmaları yapılması Kahverengi Kokarcanın popülasyonunun baskılanması açısından çok önemlidir.

“Popülasyon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacak”

Bu amaçla Sağlık Bakanlığınca insan yaşamının olduğu kışlak alanlarında kullanılmak üzere;
Killmethrin 2,5 WP/18 (Deltamethrin), 
Excyper 16/2/18 (Cypermethrin, Tetramethrin, Piperonyl Butoxide), 
Deepest 18 (Alphacypermethrin,Tetramethrin)
Deepest Maxi/18 (Cypermethrin,Tetramethrin) ticari isimli biyosidal ürünler ruhsatlandırılmıştır. 
Bu biyosidal ürünlerin zararlının kışlaklarda olduğu dönemde kullanımı ile yapılan güçlü bir mekanik mücadele zararlının popülasyon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacaktır.
Zararlı ile Fındık Bahçelerinde Kimyasal mücadele zamanı İl Müdürlüğümüz teknik personellerince takip edilerek ilan edilecek olup, kullanılabilecek bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (bku.tarimorman.gov.tr) yayınlanmaktadır. 
Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığınca fındık bahçelerinde kullanılmak üzere;
AMPLİGO 150 ZC (100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin)
RELAXIA (218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate)
SANCTUM (800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin)
VANTEX 60 CS (60 g/l Gamma-cyhalothrin) 
Ticari isimli Bitki Koruma Ürünleri ruhsatlandırılmıştır. 

Sadece fındık bahçelerinde kullanılacak

Bitki Koruma Ürünleri sadece fındık bahçelerinde ruhsatlı olup boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende insan yaşamının olduğu alanlarda kullanılmamalıdır."


 

Bakmadan Geçme