Helikopter ambulansla sevk edildi

Sağlık Bakanlığınca 2008 yılında hizmete alınan helikopter ambulanslar hayat kurtarmaya devam ediyor

Sağlık Bakanlığınca 2008 yılında hizmete alınan helikopter ambulanslar hayat kurtarmaya devam ediyor.

Son olarak Bartın Devlet Hastanesi yoğun bakımda tedavi gören kalp hastası 68 yaşındaki adamın durumu ağırlaşınca sevk için helikopter ambulans talep edildi.

Ankara’dan Bartın’a ulaşan helikopter ambulans karayolları bahçesine iniş yaptı.
Helikopter ambulansın inişiyle birlikte hasta nakli gerçekleştirildi ve naklin hemen ardından yeniden havalanan helikopter ambulans kalp hastası vatandaşı Ankara Bilkent Şehir Hastanesine kaldırıldı.

Türkiye'de 13 adet Helikopter Ambulans hizmette

Ambulans helikopter hizmetleri 2008 tarihinde hizmete başlarken 2009 tarihinde sayısı arttırılarak ülke genelinde yaygınlaştırıldı.

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Konya, Samsun, Trabzon, Erzurum, Kayseri, Malatya, Van, Diyarbakır illerimizde birer adet olmak üzere 13 adet Helikopter Ambulans hizmet veriyor.

Helikopter ambulansların konuşlanma yerleri; ülkenin coğrafi yapısı, ulaşım şartları, nüfus yoğunluğu, hâkim meteorolojik şartlar ve stratejik bölgeler göz önüne alınarak belirlendi.

Ambulans helikopterler gündoğumu-günbatımı arasında hizmet veriyor.
İki saat otuz dakika hava da kalabilen helikopter ambulanslar konuşlandıkları iller merkez olmak üzere yakıt ikmali yapmadan 400 km. mesafeye kadar hasta/yaralı naklini gerçekleştirebiliyorlar.

Ambulans helikopterlerle en fazla taşınan hasta grubu kalp hastaları oluyor. Kalp hastalarını ise beyin ve sinir sistemi hastaları, travma, solunum hastalıkları, trafik kazaları, gastrointestinal sistem hastalıkları, yenidoğan vakaları, enfeksiyon hastalıkları ve diğer acil durumlar izliyor.

Bakmadan Geçme