Fiyat artışları denetleniyor

Bartın Ticaret İl Müdürlüğü tarafından fiyat etiketi denetimleri kapsamında il, ilçe ve beldelerde okul kantinleri, kasaplar, marketler, restoranlar ve toptancılarda kontrollere devam ediliyor. 

Bartın Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında denetimlere devam ediliyor. 

İl Müdürlüğü personelleri okul kantinleri, kasaplar, marketler, restoranlar ve toptancılarda kontrollere devam ederken, fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik idari işlem gerçekleştiriliyor. 

“Haksız fiyat artışı kapsamında gerekli tutanaklar tutuldu”

Müdürlük tarafından konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde denetimlerin hız kesmeden devam edeceği ifade edilerek, “Bakanlığımızın talimatlarıyla, Ticaret İl Müdürlüğümüzce fahiş fiyat artışlarına ilişkin olarak piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde bulunmak üzere il merkezimizdeki okul kantinleri, kasaplar, marketler, restoranlar ve toptancılarda kontrollerimiz devam etmektedir. Vatandaşlarımızın yüksek fiyatlara alıştırılmaması için İl Müdürlüğümüz yetkileri çerçevesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında okul kantinlerinde satışı yapılan ürünlerin fiyat etiketlerinin kontrolleri yapılarak yüksek fiyat ile satılan ürünler hakkında gerekli idari işlemler gerçekleştirildi. Bundan sonraki süreçte de tarifenin bulundurulması ile fiyat etiketlerinin ürünler üzerinde eksiksiz olması ve fahiş fiyatla satış yapılmaması hakkında işletmecilere denetim personelimizce bilgilendirmelerde bulunuldu. Denetimlere, kasaplar ve marketlerde satışı yapılan kırmızı et, beyaz et ve yumurta ürünleriyle devam edildi (özellikle vatandaşlarımızın hayvansal protein alacağı 3 önemli ürün olan et, tavuk ve yumurta fiyatlarında hassasiyetimiz devam edecektir.) Ürünlerin alış ve satış fiyatları kontrol edilerek düşük girdi ve yüksek satış fiyatlarına haiz olanlar hakkında HFA (Haksız Fiyat Artışı) kapsamında gerekli tutanaklar tutuldu.

“Kâr oranlarında yükseklik görülen ürünler için savunmalar talep edildi”

Toptancılar sitesinde, toptancılara yönelik denetimler gerçekleştirilerek başta girdi ve çıktı fiyatlarının kontrolü olmak üzere temel gıda ürünleri hakkında incelemeler yapılmış olup kâr oranlarında yükseklik görülen ürünler için savunmalar talep edilmiştir. Uygun fiyatlar hakkında ise uygunluk belgesi düzenlenmiştir. Toptancılar sitesi denetimlerimiz sonrasında marketlerdeki ürün grupları kasadan geçirilerek kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında uygunluklar incelenmiştir. Kasa fiyatı ile etiket fiyatının uyuşmaması halinde tüketicinin lehine olan fiyatın uygulanması gerektiği belirtilerek Yönetmelik ve yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmuştur. Denetimlerimiz günlük olarak il merkezi, ilçeler ve beldelerde hız kesmeden devam edecektir. Bu kapsamda esnaf, sanatkârlar ve tacirlerimizin herhangi bir idari para cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalmamaları adına Resmî Gazete’de yayımlanan mevzuat hükümlerine mümkün mertebede riayet etmeleri büyük önem arz etmektedir.” Denildi. 

Bakmadan Geçme