Ev Satacaklar Dikkat!
Konut İlanlarında e-Devlet Dönemi Başlıyor...
Bartın’da konutunu satmak isteyen ev sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Şubat 2026 tarihinden itibaren satılık konut ilanları için de zorunlu hale geliyor. Yeni uygulama kapsamında, e-Devlet doğrulaması bulunmayan konut ilanları emlak portallarında yayımlanamayacak.
Daha önce araç satışlarında devreye alınan EİDS, bu kez gayrimenkul sektöründe güvenliği ve şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Bartın’da son yıllarda artan sahte ilanlar ve kapora dolandırıcılığına karşı getirilen düzenleme ile hem ev sahiplerinin hem de alıcıların mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Yeni sistemle birlikte, satılık konut ilanlarında yetki doğrulaması zorunlu olacak. Ev sahipleri, e-Devlet üzerinden kendilerine ait taşınmazı seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Emlakçılar da yalnızca bu yetkiyle ilan yayımlayabilecek. Yetkilendirme tamamlanan ilanlar, “doğrulanmış ilan” ibaresiyle yayınlanacak.
Bartın’da bireysel olarak evini satmak isteyen vatandaşlar da ilan verebilecek. Ancak bu durumda da kimlik ve tapu doğrulaması şart olacak. İlan girişinde taşınmaz numarasının sisteme girilmesi zorunlu olacak ve sistem, otomatik olarak malik ve hısımlık kontrolü yapacak. Taşınmazın sahibi, eşi ya da birinci ve ikinci derece kan hısımları tarafından verilen ilanlar onaylanarak yayımlanabilecek.
Taşınmaz numarasına ise e-Devlet üzerinden “Tapu Bilgileri Sorgulama” hizmeti kullanılarak kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ayrıca yeni tip tapu senetlerinde de bu bilgi yer alıyor.
1 Şubat 2026 itibarıyla doğrulama yapılmayan konut ilanlarının sistemden tamamen engelleneceği belirtilirken, Bartın’daki emlak sektörü temsilcileri düzenlemenin ilan kirliliğini azaltacağını ve güven ortamını güçlendireceğini ifade ediyor. Yeni uygulamanın, hem alıcı hem de satıcı açısından daha şeffaf ve güvenli bir gayrimenkul piyasası oluşturması bekleniyor.