Etkinlikler hafta boyunca devam edecek

Yaklaşık 3 yıldır kutlanmaya devam eden Türk Mutfağı Haftası kapsamında Bartın'da düzenlenen etkinlik ile Bartın'ın coğrafi işaret alan ürünleri ile Bartın'a özgü yemekler tanıtıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 2022 yılından bu yana 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Türk Mutfağı Haftası Bartın’da renkli görüntüler oluşturdu. 

Bartın Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlene etkinlik Hükümet Caddesinde il protokolü, aşçılık bölümü öğrencilerinin de katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı. 

Gazhane Kültür Parkının girişinde Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Bartın Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya ve il protokolünün açılış kurdelesini kesmesiyle devam eden etkinlikte öğrenciler tarafından yapılan “Yeşilçam Ünlüleri Bartın’da” isimli Resim Sergisi gezildi. 
Bartın’ın coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantlar davetliler tarafından büyük ilgi gördü. 

Koçak, “Hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek”

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak etkinliğin açılış konuşmasında, yöresel ürünlerin esnaf lokantalarında, otel restoranlarında ve kamu yemekhanelerinin menülerine dâhil etmek istediklerini ifade ederek, “Türk Mutfağı Haftası 2022 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür Turizm Bakanlığı desteğiyle her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada ve ülkemizde eş zamanlı olarak kutlanmaktadır. 2024 yılı Türk Mutfağı Haftası kutlamalarımızın ana teması sağlıklı, geleneksel, atıksız yurt içi faaliyet konseptimizde, coğrafi işaretli ürünlerle Türk Mutfağı kutlamaları. Yurdumuzun cennet köşelerinden, Batı Karadeniz'in saklı cenneti, yeşil ve mavinin buluştuğu bu güzel coğrafyamızı Bartın mutfağı ile taçlandırmak istiyoruz. Her mevsim farklı ürünlerle zenginleşen, yöresel lezzetlerimizin, esnaf lokantalarında, otel restoranlarında kamu yemekhanelerinin menülerine dahil etmek bu sayede bilinirliğini ve farkındalığına katkı sağlamak istiyoruz.  Bin yılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin bir eseri olan zengin Türk Mutfağı Haftamız, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.” Dedi.  

Arslan, “Bartın keşfedilmesi gereken bir ilimiz”

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan da yaptığı konuşmada, Bartın’ın turizme kazandırılması ve daha çok turistin gelmesi için adımlar attıklarını dile getirerek, “Bartın'ımız 1800’lü yıllarda Osmanlı donanmasının savaş gemisi ihtiyacını karşılayan, yurt dışına dâhil yumurta ihraç eden, tarihin önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bartın'ımız, bereketli toprakları ile de yöresel lezzetler açısından tarih boyunca kendisi geliştirmiştir. İlimiz mavisiyle, deniziyle, yeşiliyle, kültürüyle, tarihi ve deniz turizm açısından son derece güzel bir şehir. Bartın’ımız bizim açımızdan çok kıymetli maviyle yeşilin buluştuğu Batı Karadeniz'in incisi, kendisini günden güne geliştiren bir ilimiz. Tabi bu anlamda coğrafi işaret alan ürünlerimiz de var. Ağda tatlımız, beyaz baklavamız, incir dondurmamız, kabak burma tatlımız, pirinçli mantımız, tatlı böreğimiz, çöven ekmeğimiz, yağlı gözlememiz, yumurtalı ıspıt yemeğimiz işaretli ürünler arasında. Yöresel lezzetlerimiz bizlerin kültürüdür. Ülkemiz zaten hem yemek kültürü açısından, hem de doğal ve tarihi güzellikleri açısından çok büyük potansiyeller barındırmakta. Bartın'ımız bu anlamda Türkiye içerisinde gerçekten keşfedilmesi gereken bir ilimizdir. 

Bartın THY’de tanıtılacak

Haziran ayının 10’undan itibaren de Bartın'ımızın hem yemeklerini, hem tarihini, kültürünü, turizmini anlatan görsellerden oluşan videolar Türk Hava Yolları uçaklarında 1 yıl boyunca dünyaya tanıtılacak.  İnşallah çok daha fazla turist çekme imkânına kavuşacağız. Ama bizlerin de yapmaları gereken şeyler var. Tabi ki turistleri ağırlayacağız ama bunun içinde alt yapıları oluşturmamız gerekiyor. 

“Özel sektör işletmelerimizden destek bekliyoruz”

Maalesef yöresel lezzetleri sunduğumuz bir mekanımız yok. Bu anlamda bizler gerek özel sektördeki mekânlarımızdan gerekse kamu kurum ve kuruluş yemekhanelerinde de Bartın’ımızın yöresel lezzetlerine menülerimizde yer vermeyi istiyoruz ve bu konuda da özel sektör işletmelerimizden de destek bekliyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımızın eşlerinin himayelerinde gerçekleştirilen 3 yıldır yürüttüğümüz Türk Mutfağı Haftası kutlamalarımızın bu yılki ana teması sağlıklı, geleneksel ve atıksız yemekler ile Türk Mutfağında farkındalık yaratmak. Ürünlerimizin ticari olarak erişilebilirliğini ve yaygınlığını artırmak, yöresel ürünlerimizi ülkemiz genelinde ve dünya çapında tanıtmaktır.” Dedi.  

Vali Arslan, Türk Mutfağı Haftası ile hedeflediklerinin kültürel mirası yaşatmak ve Türk mutfağının güçlendirilmesini olduğunu ifade ederek, hafta kapsamında emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Usta Aşçılardan görsel şölen

Programın devamında usta aşçılar tarafından Bartın’a özgü ürünler görsel şölen ile sunuldu. Usta aşçıların özel isteği üzerine aşçı önlüğü giyen Vali Arslan da sac üzerinde börek çevirdi, köfte pişirdi. 

Bartın’da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin hafta boyunca devam edeceği öğrenilirken, Gazhane Kültür Parkında kurulan yöresel ürün stantları akşama kadar açık olacak. 

Bakmadan Geçme