Düğün salonlarındaki şarkılara ücret geliyor
Düğün salonlarından müzik telifi alınacak
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği – MESAM, TV ve Radyoların ardından düğün salonlarındaki etkinliklerde çalınan müzikler için telif ücreti talep etmeye hazırlanıyor.
Hazırlanan taslak kapsamında Türkiye genelinde 81 İldeki tüm düğün, nişan ve benzeri organizasyonların gerçekleştirildiği işletme ve salonlara müzik telif ücreti zorunluluğu gelecek.
MESAM’ın öncülüğünde başlatılan uygulamalar ile TV ve Radyolarda yayınlanan müzikler için ciddi miktarlarda telif ücreti alınıyor.
Telif ücretini ödemeyen TV ve Radyolar avukatlık ve icralık olabiliyor.
Söz konusu yeni uygulama ile birlikte düğün salonlarına da telif ücreti zorunluluğu geliyor.
İşletme sahipleri söz konusu ücretleri ödememeleri durumunda yasal yaptırımlarla karşılaşabilecek.
Uygulamanın ilerleyen yıllarda; restoran, kafe, bar gibi işletmelerde de uygulanabileceği iddiaları da yer alıyor.
MESAM nedir?
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği - MESAM, ilgili mevzuat uyarınca 11.08.1986 tarihinde kuruluş başvurusunda bulunmakla tüzel kişilik kazanmış olup, 08.12.1986 tarihinden bu yana faaliyetini sürdürmektedir.
MESAM, ülkemizde kurulmuş olan ilk dört meslek birliğinden biri olup müzik eserleri alanında faaliyet gösteren ilk meslek birliğidir. Müzik eseri sahipleri (besteci, söz yazarı ve aranjör) ve malî hakları kullanma yetkisine haiz kişilerin çıkarlarını korumak, 5846 sayılı Kanun ile tanınmış haklarının idaresi ve takibi, alınacak ücretlerin tahsili ve bu ücretlerin hak sahiplerine dağıtımını sağlamak amacıyla faaliyette bulunmaktadır.
MESAM; eser sahiplerinden aldığı güçle, ülkemizde telif bilincinin yerleşmesi, her türlü izinsiz kullanımın ortadan kaldırılması için, üstüne düşen görevleri öncü bir meslek birliği olarak yerine getirmektedir.
1988 yılından bu yana Eser sahibi Meslek Birlikleri Uluslararası Konfederasyonu, CISAC ve Mekanik Haklar Meslek Birlikleri Uluslararası Konfederasyonu, BIEM üyesi olan meslek birliği, 83 ülkedeki meslek birlikleri ile imzalamış olduğu "Uluslararası Temsilcilik Sözleşmeleri" ile 170’den fazla ülkede repertuvarların karşılıklı olarak korunmasını sağlamaktadır.
MESAM, yabancı telif birlikleriyle imzaladığı temsilcilik anlaşmaları vasıtasıyla, 100’den fazla ülkede mekanik ve temsili alanda hem MESAM üyelerinin haklarını koruma altına almakta hem de dünya repertuarını Türk müzik kullanıcılarının hizmetine yasal olarak sunmaktadır.
Birlik aynı zamanda müzik, sinema, edebiyat, tiyatro ve plastik sanatlar alanında faaliyet gösteren eser sahiplerini temsil eden Uluslararası Besteci ve Söz Yazarları Konfederasyonu CISAC’ın ve mekanik alanda Uluslararası Mekanik Çoğaltım Bürosu BIEM’in üyesidir.