Çeşitli ritüeller gerçekleştirildi

Türkiye'nin dört bir yanında baharın gelişi Hıdırellez şenlikleriyle kutlandı. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanan ve yüzyıllardır süregelen bir gelenek olan Hıdırellez, özellikle kırsal bölgelerde renkli görüntülere sahne oldu.

Bartın başta olmak üzere pek çok şehirde vatandaşlar, dileklerini gül ağacının altına bırakırken, bazıları ise geleneksel Hıdırellez ateşinden atlayarak sağlık ve bereket diledi. Gençler ve çocuklar çeşitli halk oyunlarıyla eğlenirken, büyükler geçmişin izlerini taşıyan geleneksel ritüelleri yaşattı.


 

Hıdırellez’in vazgeçilmez ritüelleri


 

Hıdırellez gecesi yapılan ritüeller halk arasında özel anlamlar taşır. En bilinen geleneklerden biri, kağıda yazılan dileklerin ya da çizilen dilek resimlerinin gül ağacının altına bırakılmasıdır. Bu dileklerin Hızır’ın okuyacağına ve gerçekleşeceğine inanılır.


 

Bazı bölgelerde ise dilekler, küçük kumaş bohçalara konulup su kenarlarına bırakılır. Sabah erken saatte toplanan bu dilekler, kişinin dileğinin kabul olacağına dair umutla saklanır.


 

Ayrıca bolluk ve bereket getirmesi için evlerin kapılarına yeşil dallar asılır; bazı kişiler ise cüzdanlarını gül ağacının dibine koyarak yıl boyunca parasal bolluk diler. Şifa bulmak isteyenler ise Hıdırellez ateşinden üç kez atlayarak kötü enerjilerden arındıklarına inanır.


 

Hıdırellez’in, Türk ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini simgelediğini belirten yerel folklor uzmanları, bu günün aynı zamanda Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanıldığını ifade etti.


 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras olarak tescillenen Hıdırellez, 2017 yılında UNESCO tarafından da İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne dahil edilmişti.

Bakmadan Geçme