Çay zammına savunma

Oda Başkanı çay zammını savunurken kahveci esnaflarını eleştirmekten ziyade teşekkür etmek gerektiğini söyledi

 

Bartın’da çay fiyatları zamlandı. Alınan son kararla beraber 7,5 TL’den satılan çay fiyatı 10 TL’ye çıktı.

Zamla birlikte kahveci bardağında sunulan çay 10 TL’den, Ajda bardağında sunulan çay ise 15 TL’den satılacak.

Öte yandan kakao ve nescafe gibi içecekler ajda bardağında 20 TL, fincanda ise 30 TL’den satışa çıkacak.

Türk Kahvesinin fiyatı ise 40 TL olacak.

Zam haberlerinin ardından vatandaşların kahvecilere yönelik tepkisine Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe’den yanıt geldi.

Başkan Tepe zammın gerekliliğini gerekçeleriyle detaylı bir şekilde açıkladı.

Eleştirmekten ziyade teşekkür etmek gerekir

Tepe açıklamasında, “Asgari ücretin 11.400 ₺, işyeri kiralarının 8 -10 bin ₺, SSK ve BAĞ-KUR priminin de 4 bin ₺ olduğu bir dönemde çayın fiyatı 7.50 ₺' idi. Geldiğimiz süreçte asgari ücrete % 55, işyeri kiralarına % 60, SGK, maliye, muhasebe ve enerji dahil her şeye % 50 ile yüzde 100 arası zam gelmiş ve çayın fiyatı 7,5 ₺'den 10 ₺'ye çıkarılarak kahveci esnafımız yüzde 30 artışa razı edilmiştir. Dolayısıyla burada kahveci esnafımızı eleştirmekten ziyade teşekkür etmek gerekir.” Dedi.

Emek; hakaret değil, saygı gösterilmesi gerektiren bir değerdir

Çay hesaplarının sadece hammadde üzerinden yapılamayacağına da dikkat çeken Tepe, “Bir kilo çaydan 300 - 350 bardak çay çıktığı hesap ediliyor. Dolayısıyla 1.50 ₺ maliyeti olan çayın 10 ₺'ye satılıyor olması normal mi? Çayda maliyet sadece hammadde üzerinden yapılmaz. Diğer maliyet giderleri olan tüp, elektrik, aydınlatma, ısıtma, işçilik, SGK, maliye, muhasebe ve kira giderlerinin de göz önünde bulundurulması gerekir.  Sabahtan akşama ve hatta gece vaktine kadar sizlere hizmet eden kahveci esnafımıza sosyal medya üzerinden incitici sözler söylemek, hoş değil, doğru da değil. Onlar sizlere nasıl saygın bir şekilde hizmet ediyorsa sizlerde onların işine ve çalışma hukukuna saygı göstermek zorundasınız! Emek; hakaret değil, saygı gösterilmesi gerektiren bir değerdir.” İfadelerinde bulundu.
 

Bakmadan Geçme