'Çare eşitlikte, çare eşit temsilde'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Kadın Kolları, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 91. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Kadın Kolları, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 91. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı.
CHP Bartın Kadın Kolları Başkanı Özlem Özdemir imzasıyla yayımlanan açıklamada, bugünün bir kutlamadan ziyade "eşitlik talebini yükseltme ve adım atma günü" olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye'nin 1930'lu yıllarda birçok ülkeden önce kadınlara bu hakkı tanıyarak bir zihniyet devrimi gerçekleştirdiği belirtilirken, bu vizyonun sahibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve devrimcilere saygı ve minnetle anıldı.
"Türkiye, Avrupa'da Son Sırada"
Ancak mevcut durumun eşitlikten uzak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2025 raporuna atıfla, Türkiye'nin "kadınların siyasal güçlenme" endeksinde 148 ülke arasında 139. ve Avrupa'da son sırada yer aldığı hatırlatıldı. TBMM'de kadın temsilinin %20, yerel siyasette ise yalnızca %5 düzeyinde kaldığına işaret edildi. Bu verilerin, "Türkiye'nin demokrasi açığının en somut göstergesi" olduğu kaydedildi.
"Eşit Temsil İçin Siyasi İrade Şart"
Bu tabloyu değiştirmek için 5 Aralık'ın bir uyanış günü olduğu ifade edilen açıklamada, "Bugün, 'daha fazla eşitlik' talebini yükseltme günüdür. Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür" denildi.
Bu kararlılığı ortaya koyan partinin CHP olduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in öncülüğünde, Eylül 2024 Tüzük Kurultayı ile Partimiz, kademeli artışla %50 eşit temsili güvence altına alan tarihi bir düzenleme yapmış; siyasette eşitlik için güçlü bir irade ortaya koymuştur."
"Kadın Varsa Demokrasi Vardır"
Yerel seçimlerde bu iradenin somut sonuç verdiği belirtilerek, "1 Nisan 2024 itibariyle 35 kadın belediye başkanı CHP listelerinden seçilmiştir. Kadın belediye meclis üyeleri ve kadın il genel meclisi üyelerinin sayısı da ciddi biçimde artmış, yerel siyasette kadın temsili katlanarak büyümüştür" ifadeleri kullanıldı.
Bu gelişmeler ışığında, "Eşit temsil ancak siyasi irade varsa mümkündür. Kadın varsa demokrasi vardır" denilen açıklamada, daha fazla kadın siyasete katılım için çağrı yapıldı.
Açıklama, "Daha fazla kadın muhtar, kadın belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi, kadın belediye başkanı ve kadın milletvekili için çare eşitliktedir, çare eşit temsildedir!" ve "Biz kadınlar, her alanda var olmak için, eşitlik mücadelemizi büyütmek için omuz omuza yürümeye devam edelim!" sözleriyle tamamlandı.