Belediyede sular durulmuyor

Belediyede sular durulmuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Belediyede sular durulmuyor

Kurucaşile Belediyesinde işçi çıkarma konusundaki karşılıklı açıklamaların ardından bu defa belediye bütçesiyle her yıl farklı miktarlarda alınan altınların akibeti gündem oldu

Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş belediyede çalışan 9 işçinin iş akitlerinin feshedilmesine yönelik açıklamasında 2023’ün 12’inci ayında alım yapılan 9 personelle birlikte bütçede ciddi açık oluştuğunu savunmuş, Belediyenin mevcut gelirlerinin işçi maaşlarını ödemeye yetmeyecek durumda bırakıldığını kaydetmişti.

Önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın’da Güneş’in açıklamalara yanıt verdi.

Sayın kendisinin göreve seçildiğinde belediyenin birçok borcu olmasına rağmen işçi çıkarmayı düşünmediklerini kaydederken, “2023 yılında kasayı 13.000.000 TL ile kapattık. Mart sonu itibariyle kasa girdimiz 7.000.000 TL civarındaydı. İller Bankası ve kasa gelirlerinin 650.000 TL olduğu yalandır. iller Bankasının mayıs tahakkuku 900.000 TL'nin üzerindedir. Ayrıca haziran ayı tahakkuku 1.100.000 TL civarinda olacaktır. İller Bankası her ay bütçe gelirlerine göre belirlenir. Temmuz ayında pay haricinde 1.500.000 TL denkleştirme gelecektir. Kaldı ki işçi çıkarmak tamamı ile birilerine diyet borcudur. Kalan 8 işçininde emeklilikleri dolmuştur. Bu işçiler lazım değilse neden işçi alımına çıktınız?” İfadelerinde bulundu.

Şimdi altınların akibeti gündem oldu

Mevcut Başkan Güneş ve eski Başkan Sayın arasındaki polemiğe bu kez belediye bütçesiyle alınan altınlar damga vurdu.

Mevcut Başkan Güneş konuyla ilgili açıklamasında, “Belediye Başkanının Sünnet, Nişan, Düğün Törenlerinde Altın Hediye Etmesi Mevzuata Uygun Degildir! Bazı belediye başkanları, seçmenlerinin "gönlünü" almak için, sünnet, nişan ve düğün törenlerinde altın hediye etmektedirler. Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi'nin 10 uncu maddesinde yer alan: “…..yapılması belde için de gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir." Yönergesine göre harcama yapan Başkanların bu gideri Kamu Görevlileri Etik Kurulu, dügünlerde altın hediye edilmesini etik bulmamıştır.

Kurul 2009/23 sayılı kararında, bir Belediye Başkanının, ilçede yapılan düğün ve sünnet törenlerinde, hediye olarak takmış oldugu altınların parasını Belediye bütçesinden karşılamasını, Kamu Görevlileri Etik Davranış ilkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 15. maddesindeki "Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı ile 16. maddesindeki "Kamu malları ve kaynaklarının kullanımına ilişkin hükümlerde yer alan etik davranış ilkelerine aykırı bulmustur. Ayrıca her yıl düzenli olarak çeşitli miktar ve cinslerde olmak üzere alınan bu altınların nişan, dügün gibi törenlerde takıldığına dair Kurumumuza hiçbir belge ve bilgi verilmemiştir.” İfadelerine yer verdi.

268 adet gram altın

Güneş açıklamasının devamında ise, “Yıllar itibari ile alınan çeşitli cinsteki altinlar (gram altın olarak çevrildiğinde) aşağıdaki gibidir.

2019 yılında 121 adet gram altın. 2020 yılında 44 adet gram altın. 2021 yılında 26 adet gram altın. 2022 yılında 31 adet gram altın. 2023 yılında 46 adet gram altın TOPLAM: 268 adet gram altın.

Nereye gittiği belli değil...

Akibeti ve nereye gittiği belli olmayan bu altınların günümüz fiyatı yaklaşık 670.000,00 TL. Oysa ki; Düğünde, sünnette, nişanda hediye verilebilir, ancak bazı şartları vardır. Mevzuat buna göre düzenlenmeli, Özel Kalem Müdürü, altın vs hediye verilenlerin listesini düzenlemeli. Altın, hediye verilirken resim çekilip, dosyaya konulmalı ki yolsuzluk, suistimal olmasın.

Yukarıdaki maddelerin hiç biri yerine getirilmemiş olup bu alımlar her yıl artarak tekrarlanan bir alışkanlık haline gelmiştir. Alınması ve takılması yönetmelike aykırı olan altınların başkan tarafından hangi düğünde takıldığını ve düğünlere icabet dahi etmeyen, kendi personelinin düğününde/nikahında bile temsil ağırlamadaki altınlardan takmayan başkanın bu harcamaları nereye yaptığını siz kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.” Dedi.

Bakmadan Geçme