BARÜ'nün akıllı sohbet asistanı 'ebilge' tescillendi
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bilgiye daha kolay vehızlı erişim hedefiyle geliştirilen yapay zekâ tabanlı akıllı sohbet asistanı 'BARÜ-ebilge' Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillendi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) eğitimde, bilimde ve teknolojide yenilikçi çalışmalarını fikri mülkiyet hakları ile güçlendiriyor. Bu doğrultuda yapay zekânın bilimsel süreçlere entegrasyonuyla geliştirilen, akıllı sohbet asistanı “BARÜ-ebilge”nin çalışmalarını güvence altına almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvuru sonuçlandı. BARÜ Patent Koordinasyon Biriminin başvurusu neticesinde “BARÜ-ebilge”, öğrencilere ve kullanıcılara 7/24 bilgi ve rehberlik hizmeti sunan yazılım aracı markası olarak TÜRKPATENT tarafından tescil edildi. Böylece BARÜ, fikri mülkiyet haklarına bir yenisini daha ekledi.
“BARÜ-ebilge” ile etkileşimli üniversite
Geliştirilen akıllı sohbet asistanı “BARÜ-ebilge”, özellikle öğrencilere BARÜ’nün başta eğitim-öğretim ortamı, fakülte ve bölümler olmak üzere merak edilen konular hakkında bilgi vererek dijital bir rehberlik imkânı sunuyor. Mini sohbet penceresi üzerinde bulunan “genişlet” ikonuyla da daha geniş bir ekranda sohbet edebilme ve soru sorabilme olanağı elde ediliyor.
İhtiyaç duyulan her an akıllı sohbet asistanı ile iletişim kurabilen kullanıcıların soruları, anlık mesajlaşma yoluyla 7/24 yanıtlandırılıyor. Böylece hem kesintisiz etkileşim sağlanıyor hem de güvenilir ve doğru bilgiye erişim süreci hızlandırılıyor.
BARÜ, tescilli markalarıyla dijital ekosistemini güçlendiriyor
Tescillediği markalarıyla dijital ekosistemini güçlendirmeyi sürdüren BARÜ, TÜRKPATENT’ten aldığı patent ve marka tescilleri ile TÜBİTAK'ın her yıl hazırladığı "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi"nde dereceye girmek için fikri ve sınai haklar portföyünü çeşitlendirmeye devam ediyor. Ayrıca BARÜ stratejik vizyonuna uygun olarak tescillenmiş olan markaları ve Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde tescillenmiş olan patentleri ile hem akademik hem de kurumsal gelişim başlıklarında güçlü bir zemin oluşturmaya devam ediyor.
BARÜ markasını daha ileriye taşıyacak çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, patent başvuruları ve patent farkındalığı oluşturma konusundaki gayretlerinden dolayı Proje ve Teknoloji Ofisi ile Patent Koordinasyon Birimi başta olmak üzere tüm akademik ve idari insan kaynağına teşekkürlerini ifade etti.