Bartın'da kaç konut satıldı

TÜİK resmi rakamları açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından konut satış verileri açıklandı.

2024 yılı Nisan ayını kapsayan verilere göre Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. 

Konut satışları Ocak-Nisan döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 azalışla 355 bin 173 olarak gerçekleşti.

İlk el konut satış sayısı 24 bin 85 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,6 azalarak 24 bin 85 oldu.

Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %31,9 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 artışla 112 bin 341 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışlarında 51 bin 484 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,3 azalış göstererek 51 bin 484 oldu.

Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı %68,1 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,9 azalışla 242 bin 832 olarak gerçekleşti.

Bartın, Zonguldak ve Karabük’te kaç konut satıldı?

Bartın’da Nisan ayında satışı yapılan konut sayısı 99 olarak açıklandı.
Aynı ay içerisinde komşu illerimiz Zonguldak’ta 366 konut satışı gerçekleşirken Karabük’te ise 162 konut satıldı.

Yüksek kredi faizleri konut satışlarını düşürdü

Bartın Emlakçılar Derneği Başkanı Mehmet Aksoy konut satış rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında, “Konut satış sayıları ne yazık ki faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak düşük gidiyor. Şu anda bankaların sunmuş olduğu krediler çok yüksek faizlerle geri ödenebiliyor. Bu durum tek maaşlı bireylerin kredi ile ev almasını imkansız hale getiriyor. Hanelerine çift maaş giren vatandaşlar dahi yüksek miktardaki kredi taksitlerini ödemekte zorlanacaklarını düşünerek kredi ile ev almaya yanaşamıyor. Hükümetin faiz politikasında herhangi bir düzenlemeye gitmediği takdirde geçtiğimiz aylarda gerçekleşen satış oranlarının daha da düşmesi söz konusu olabilir. Emlak piyasasından geçimini sağlayan tüm paydaşların dileği ve temennisi konut satışları için sunulan kredilerdeki faiz oranlarının düşürülmesidir. Konut kredilerindeki faizlerin düşürülmesi kuşkusuz vatandaşların da konut sahibi olmalarının önünü açacak yegane etkendir.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme