Bankoğlu, 'Yoksulluktan eğitimini bırakan gençler var'

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Millî Eğitim Bakanlığının Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Milletvekili Bankoğlu yapılan değişiklik sonrası okul öncesi eğitim alması gereken çocukların ailelerine katkı payı adı altında ödeme zorunluluğu getiren uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu belirtti. 

"AKP iktidarı devleti ve bağlı tüm sistemleri çürüttü"

Bankoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir Anayasamız var ama buna en çok hükümet uymuyor. Bu durum AKP iktidarının liyakatsizliği nasıl baş tacı yaptığını, devleti ve bağlı tüm sistemleri nasıl çürüttüğünü gösteriyor. Ama hak, hukuk, Anayasa nedir bildikleri halde göz göre göre yasalara karşı keyfî kararlar verip, uyguluyorlar ise tam bir felaket. Türkiye, 22 yıldır bu felaketi yaşıyor ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak ‘hak, hukuk, adalet’ diyerek bunu anlatmaya çalışıyoruz. Hukuk kurallarının her alanda çiğnendiği, yasaların hiçe sayıldığı ve buna bağlı mahkeme kararlarının uygulanmadığı hatta mahkemelerine talimat verilen bir ülkeyiz artık. ‘Yaptım oldu’ mantığıyla işine geleni yapan, ülkeyi bakkal dükkânı işletir gibi yöneten bir hükümet var. İşte bu yüzden; Hukukun Üstünlüğü sıralamasında 139 ülke içinde Türkiye 116’ıncı sırada feci bir karneye sahip. Ülkemizde, AKP zihniyeti sayesinde öncelikli olan hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku olmuştur.

"Yoksulluktan eğitimini bırakan gençler var"

Anayasa nedir, hatırlatmak istiyorum. Anayasa, örgütlenmiş bir toplumda devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama erklerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların hak ve ödevlerini, özgürlüklerini saptayan ve düzenleyen, yasa sıralamasında en önde gelen yasa. En önde, en üstte yani. Hayat pahalılığı ifadesinin çok hafif kaldığı ülkemizde, halkı fırınlarda ucuz bayat ekmeğin, pazarlarda çürük sebze meyvenin peşinde savaş dönemini hatırlatan bir karanlığa itmiş müsrif bir hükümet var. Saraylarından, uçaklarından, lüks araçlarından, gösterişli davetlerden, açılışlardan geri durmayan müsrif, miras yedi bir hükümet var. Kira ödeyemez, ev alamaz hale gelmiş, yurt bulamadığı, karnını doyuracak harçlığı olmadığı için yoksulluktan eğitimini bırakan gençler var.” 

“Temel ve orta eğitim, devlet okullarında parasızdır” 

Anayasa’nın yani en üst yasanın 42’inci Maddesi der ki ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Temel ve orta eğitim, devlet okullarında parasızdır’. Yani toplanan vergilerden devletin kasasına giren para, Anayasal hak olan devlet okullarında parasız okumaya bir türlü yetemez olmuş. 100’üncü yılına erişmiş Cumhuriyetimizde, liyakatsiz, beceriksiz ve israf şampiyonu hükümet yüzünden bütçe açığı oluşmuş; yani devletin giderleri, gelirlerinden fazla olmuş. Yani ayağını yorganına göre uzatmamış; yani har vurup harman savurmuş. Peki bu hovardalığın faturası kime çıkmış, bedelini kim ödeyecekmiş? Tabii ki halk.

“Çocuklarımız okula gidememe tehlikesiyle karşı karşıya”

Öyle sanıyorum ki Anayasa’nın ilgili Maddesinden habersiz Millî Eğitim Bakanlığı 14 Ekim’de yönetmelikte bir değişiklik yaptı. Okul öncesinde okuyan çocukların, okulda geçirdikleri süredeki temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınması kararlaştırmak oldu. Biz diyoruz ki bu Anayasaya aykırı. Anayasayı uygulamaktan bu kadar uzak bir hükümetin, bizi yeni anayasaya destek vermek için çağırıyor olması da akıl dışı. İl Milli Eğitim Müdürlükleri öyle çalışkan ki, hemen ücret tespit komisyonlarını kurup çalışmaya başlamışlar. Bunlardan birisi de ilimiz Bartın Millî Eğitim Müdürlüğü. Veliler çocuklarına simit parası bile veremeyip yavan ekmekle okula gönderirken, sağ olsunlar 54 aya kadar olan çocuklar için anaokulları ile uygulama sınıflarında tavan ücret bin 500 TL, 54 ay ve üzeri çocuklar için anasınıflarında tavan ücret 500 TL ve dönüşümü yapılan yeni okullarda ise tavan ücreti 950 TL olarak belirlemişler. Kim dinler Anayasayı? Katkı payı diyerek sevimli hale getirmeye çalıştıkları bu ödemeyi yapmayanlara alacağın tahsiline yönelik genel hükümler çerçevesinde işlem yapılacakmış. Milletin almadıkları bir canı kaldı. Halkı yolmayı bırakın. Barınma, beslenme, eğitim ve sağlık için çırpınan milletin çocukları okula gidememe tehlikesiyle karşı karşıya. 

“Ay yolculuğuna çıkmadan önce çocuklarımızı okula çıkarın”

Okullar pislikten kırılırken, öğle yemeği bile vermezken, kreş gereksinimlerini bile karşılamazken üzerine bir de devlet okulunda velisinden para isteyen bir hükümet var. Bunu da yaptılar. Türkiye’nin ilk uzay aracı 2026’da Ay yolculuğuna çıkacakmış hani. Önce çocukları okul yolculuğuna çıkartın siz! Herkes bilmeli ki, anayasaya aykırı bu uygulamayı yargıya taşıyarak hukuk çerçevesine derhal geri dönülmesi için gerekli çalışmaları başlatacağız.”

Bakmadan Geçme