Bankoğlu, 'Önce insanca yaşam hakkı'

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Bankoğlu açıklamasında, “Türkiye dahil 48, bugün 139 ülkenin kabul ettiği, başta insanların birbirlerinin hak ve özgürlüklerine saygı duymasını, tüm devletlerin bu hakları kabul etmesini amaçlayan 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul ettiler. 75 yıl önce 10 Aralık günü İnsan Hakları Günü olarak kabul edildi.” Dedi.

“Adamına göre hukuk dönemi yaratmış bir hükümet var”

Bankoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Dünya üzerindeki her insanın ırk, cinsiyet, din, dil ayrımı yapılmaksızın birbiriyle eşit olduğunu kabul eden ve kağıt üzerinde birbirinden güzel maddeler içeren bu bildirgeyi imzalamış olmamız, bugün ülkeyi yönetenlerin umurunda değil. Zaten şaşırtıcı da değil. Kendi Anayasasına uymayan, uluslararası kuralları, anlaşmaları ve mahkeme kararlarını tanımayan, adamına göre hukuk dönemi yaratmış bir hükümet var. 

“İnsan haklarında 100. yılımızda 100 yıl geriye düşmüş durumdayız”

“Anlatmaya zamanın, satırların, sütunların, programların yetmeyeceği kadar çok ve korkunç haksızlıkların yaşandığı bir Türkiye Cumhuriyeti var. Hak ve özgürlüklerini kazanalı 100.yıl olmuş; Türkiye’de aklın, mantığın, vicdanın kabul edemeyeceği korkunç şeyler olurken hükümet büyük bir rahatlıkla bunları normalleştirmeye çalışıyor. Halkın sadece ekonomisi sarsılmadı, devlete ve kurumlarına güveni, yarınlara inancı sarsıldı. Hukuk ve adaletten beklentisi en alt seviyeye indi. Son on yıldır olduğu gibi Dünya Özgürlükler Raporu’nda yine Özgür Olmayan Ülkeler kategorisinde ismimiz Libya, Nikaragua, Tanzanya gibi geri kalmış ülkeler ile yan yana. Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemiz insan hakları konusunda 100 yıl geriye düşmüş durumda. Düşünün ki 100 yıl önce kurtuluş ve özgürlük mücadelesi kazanmış bir millet, bugün sürekli küme düşen, özgürlüklerde, ekonomide, hukukta, eğitimde son sıralarda bir ülkenin mensubu haline gelmiş. 30 maddelik İnsan Hakları Beyannamesi yaşama ve özgürlükler dışında bağımsız mahkemelerce yargılanma, keyfi tutuklama ve hapisten korunma, din, vicdan, toplanma ve örgütlenme gibi temel hakları içerir. En basitinden basın özgürlüğünde 180 ülke içinde 165’inci sıraya düşmüşken ‘Biz özgür bir ülkeyiz’ masalı anlatmaya devam ediyorlar.” 
 

Bakmadan Geçme