Bankoğlu'dan 10 Kasım mesajı
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 87'nci yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 87’nci yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.
Bankoğlu açıklamasında “Atatürk'ün bizlere bıraktığı en büyük miras olan Cumhuriyetimize saldırı ve tehditlerin yoğun şekilde arttığı son yıllarda, laik ve demokratik Cumhuriyete, kurucu değerlerimize ve özgürlüklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Biz O’nun mücadele ruhuyla cumhuriyete sahip çıkacağız
Bankoğlu’nun açıklamasında şunlar yer aldı: Kurtuluş Savaşı’nın önderi, çağdaş, laik ve demokratik Cumhuriyetimizin kurucusu ve partimizin ilk genel başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 87. yılında saygı, rahmet ve giderek büyüyen bir özlemle anıyorum. Ata’mız bir konuşmasında “Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir” demiştir. Bugün sadece matem günü değil; Büyük Atatürk’ü ve O’nun devrimlerini anlama günüdür. Atatürk’ün bizlere bıraktığı en büyük miras şüphesiz ki Cumhuriyetimizdir. Bu cumhuriyet şeyhlerin, dervişlerin, müritlerin veya meczupların değil; bilimin ışığında, hukukun üstünlüğü ve gerçek demokrasiyle yönetilen, çağdaş, laik bir Cumhuriyettir. Son yıllarda Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizin ne kadar değerli olduğunu çok daha iyi anlıyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece kurucu lider değil, aynı zamanda ileri görüşlülüğü ve mücadele ruhu ile, yok olmaya yüz tutmuş bir imparatorluktan çağdaş bir ülke yaratan büyük bir devrimcidir. Onun koyduğu ilke ve devrimler bugün dahi en büyük rehberimizdir. Büyük Atatürk bizlere bilim ve uygarlığı yol göstermiştir. “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin” diyecek kadar ilerici biridir. Atatürk Türkiye halkının geleceğini çağdaş değerlerde ve çağdaş eğitimde görmüştür. Atatürk, Saray zihniyetinin kulluktan başka hiçbir değer üretemeyeceğini çok iyi görmüştür. Bu nedenle Cumhuriyet devrimleriyle Latin alfabesini getirmiş, üniversitelerin sayısını artırmış ve Türkiye’yi dünyayla yarışır bir ülke yapmak için çabalamıştır.
Tüm sorunlarımızın çözümünü 100 yıl öncede bizlere sunan bir vizyon
Kurucu kadrolarımız “adalet mülkün yani devletin temelidir” sözü ile adaletin ne kadar önemli bir kavram olduğunu bizlere göstermiştir. Bugün adaletin ülkemiz için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Onun koyduğu ilke ve devrimlerden ve Cumhuriyet kazanımlarından ödün verildiği dönemlerde ne kadar sıkıntıların yaşandığını son 23 yılda çok daha iyi anladık ve hepimiz tanık olduk. “Yurtta barış dünyada barış” ilkesinin terkedilmesinin ülkemizi ne kadar yalnızlaştırdığını yaşadık. Bugün ülkemizin yaşadığı ne kadar önemli sorun varsa çözümünü 100 yıl önceden bizlere sunan bir fikriyatın ve vizyonun olduğunu bilmeliyiz.
10 Kasım’ı sönümlendirmeye çalışanlara halk gereken yanıtı verecektir
Mustafa Kemal Atatürk bir ideolojinin adı değildir. O çağdaşlaşmanın adıdır. Hepimizin ortak değeri, birleştirici unsurudur. 10 Kasımlar bu bakımdan çok önemlidir. Ona saygı göstermek aslında bu ülkenin ortak değerlerine gösterilen saygıdır. Kuruluş Felsefemize olan bağlılıktır. 10 Kasım 1938 bir son değil; halkımızın aydınlanma ve çağdaşlaşma görevini Ata’sından devraldığı gündür. Bu önemli günü “ara tatile” denk getirip sönümlendirmeye çalışanlara en büyük yanıtı yine halkımız verecektir. Ata’mız, Cumhuriyet’e ve kazanımlarına sahip çıkma hususunda hepimize öncülük etmeye devam edecektir. Biz O’nun mücadele ruhuyla laik ve demokratik Cumhuriyete, kurucu değerlerimize ve özgürlüklerimize sahip çıkacak ve birlik, beraberlik ve bütünlük içinde Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatacağız.”