Özel bireylerden kortej geçişi

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında, özel bireyler Kemerköprü'den Cumhuriyet Meydanına farkındalık için yürüdü.

10-16 Mayıs Engelliler Haftasında farkındalığın artması için yürüyüş programı düzenlendi.

Kemerköprü Mevkiinde bulunan Bartın Belediyesi Sosyal Tesisler önünden başlayan farkındalık yürüyüşü Cumhuriyet Meydanına kadar devam etti.

Yürüyüşe, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Uzan, Merkez Komutanı Dz. P. Kd. Alb. Erdal Bilgi, siyasi partilerin temsilcileri, protokol üyeleri, dernek ve STK'lar ile özel bireyler katıldı.

Cumhuriyet Meydanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden program, çelenklerin sunulmasıyla devam etti.

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Bartın Otizmli ve Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Yaşam Derneği (OBEY-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün yaptığı konuşmada ülke nüfusunun yüzde 12'sinin engelli bireylerden oluştuğunu ifade ederek, '10-16 Mayıs Engelliler Haftası engelli bireylerin haklarının görünür kılınması, dünyada ve ülkemizde engelli bireylerin sorunlarının gündeme gelmesi açısından önemli bir zaman dilimidir. Engellilik ekonomik ve sosyal statü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir olgudur. Ülkemiz nüfusunun yüzde 12 gibi önemli bir kısmını engelli bireyler oluşturmaktadır. Ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan zihinsel ve bedensel yetersizliği olan bireylerin her türlü ihmal ve dışlanmasını önleyecek, toplumsal hayata ayrımcılığa uğramadan etkin katılımlarımı sağlayacak politikalar geliştirilmiş, engellilerin hakları yasalarla koruma altına alınmıştır. Yıllar içinde toplumda engelliliği bir trajedi, acınacak bir durum olarak gören anlayış zamanla nispeten zayıflamış, bireylerin engelli olmalarından dolayı maruz kaldıkları olumsuz tutumlar insan hakları ihlali olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Ancak tüm yasal düzenlemelere ve toplumun engelliye karşı bakış açısında ki olumlu gelişmelere rağmen engelli bireyler günümüzde de hala pek çok alanda engellerle mücadele etmek zorundadır. Çoğu zaman mimari engellere, eğitimde fırsat eşitliğinin önünde ki engellere, istihdam alanında ki engellere, en önemlisi de ön yargı engeline maruz kalmaktadır.

Şengün, '36 çocuktan birinde görülüyor'

Engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ailelerinin, çevrenin, toplumun kısacası hepimizin sorunudur. Engellerin ortadan sadece kendi sorunları değil kalkması, hepimizin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi ve insan onuruna yakışır bir yaşam sürmenin her bireyin doğal hakkı olduğu bilinci ile mümkün olacaktır. Engel grupları arasında yer alan Nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanan Otizm Spectrum Bozukluğu günümüzde 36 çocuktan birinde görülmektedir. Erken tanı, nitelikli, dozunda ve bireye özel yoğun eğitim şartlarının oluşturulması başta olmak üzere otizmli bireyler için bugün sarf edilecek her bir çaba, yapılacak her bir düzenleme yetişkin çağına gelmiş birçok otizmlinin sağlayacaktır. Böylelikle biz ailelerin gelecek kaygısı azalacak, benden sonra is gücüne kazandırılmasını evladım ne olacak sorusu yanıtını bulacaktır. İstihdama katılan, toplumsal entegrasyonu tamamlanmış olan bireyin devletimizin üzerinde ki maddi manevi yükü de ortadan kalkmış olacaktır.

Şengün, 'Daha kapsayıcı bir dünya inşa etmek mümkün'

Otizmli ve engelli aileleri olarak sorunlarımızın anlaşılmasını ihtiyaçlarımıza yönelik düzenlemelerin vakit kaybetmeden hayata geçmesini talep ediyor. Devletimizin otizmli birey ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretebilecek kadar güçlü olduğuna, toplumun farklılıklarımızla biz ve evlatlarımızı benimseyecek kadar sağlam değerleri olduğuna inanmaktayız. Hep birlikte daha kapsayıcı bir dünya inşa etmek mümkün.' Dedi.

Kurulan, 'Hak kayıplarımızın geri verilmesini istiyoruz'

Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan da yaptığı açıklamada şunları söyledi, 'Ülkemizde engellilere yönelik birçok hizmet ve engellilerimizin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmaların olduğunun altını çizerek söylemek istiyorum. Türkiye'de engellilerimizin yaşam koşullarının, gün geçtikçe daraltılarak sanki gözden çıkarılmış bir toplum kesimi gibi oluşturulduğunu gözlenmekteyiz. Aynı süreçte yetersizlikler, ihmaller, yanlışlar sonucunda ülke nüfusumuza sürekli yeni engelliler katılmaktadır. Üzücü olan ise bundaki en büyük etkenin trafik kazaları, iş kazaları, depremler, yetersiz ve hatalı tedaviler başta olmak üzere tümüyle engellenebilir, önlenebilir olaylardır. Bütün bunlar yaşanırken, sorun olarak nitelendirdiğimiz bu tür olayları çözüm üreterek gidermeye çalışılmasını, engelliyi bir maliyet unsuru olarak görüp var olan her türlü kamu kaynağını, her türlü hakkı kısıtlama yoluna giderilmemesi gerektiğini, Son yıllarda giderek artan bu hak kayıplarımızın geri verilmesini istemekteyiz.'

Kurulan talepleri sıraladı

Kurulan taleplerini şöyle sıraladı, '1) Engelli raporlarının verilmesine yönelik yönetmelikte sürekli yapılan değişiklerle, Yasa'da temel alınan uluslararası standartlardan uzaklaşılmaktadır. Engelliler kğıt üzerinde engelli olarak görülmediği içinde engelliler için büyük önem arz eden desteklerden faydalanamadığı gibi faydalanan engellilerimizin desteklerinin kesildiği gözlenmektedir. 2) Gerek İş Yasasında gerekse Devlet Memurları Yasasında belirlenen kotalara uygun engelli istihdamının Ülke genelinde sağlanmadığı ancak İlimiz bazında bu sayıların oldukça düşük olduğunu da bilmekteyiz. 2022 sayılı Yasa kapsamında çalışamayan, çalışamayacak engellilere verilen devlet desteği ise aile geliri hesabıyla uygulanmaktadır. Bu da engellinin destek almasını büyük bir olasılıkla engellemektedir. 3) Bunun engelli bireyimiz bazında yapılarak aile bireylerimizin gelirinin bu kapsam dışında tutulmasını talep etmekteyiz. 4) Sağlık Uygulama Tebliği ile bir taraftan erişilebilen ilaç sayıları azaltılmaktadır. Diğer taraftan engellinin yaşamını sürdürmesi için zorunlu olan ortez, protez, tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, işitme cihazı, sonda, gibi yardımcı tıbbi malzemeleri almak oldukça zor hale gelmektedir. Bu cihazların piyasa fiyatları kur ve enflasyon artışları nedeniyle uçup giderken, verilen destek tutarları uzun yıllardır düzeye çıkmaktadır. Değiştirilmemekte, engellinin ödemek zorunda kaldığı miktar ödenemez. 5) Yollardan, kaldırımlardan başlayarak toplu ulaşım sistemlerinde engellileri destekleyecek, ulaşımını kolaylaştıracak adımlar Bartın İlimiz düzeyinde atıldığını eksik veya ihtiyaç duyulan noktalarda hızlı bir şekilde mağduriyetlerin giderildiğini de bilmekteyiz. Toplu ulaşımı eğer engelli bireyimiz kullanamadığı takdirde açıkça engelliye iki seçenek bırakılmaktadır; ya evinde tutsak kalmak veya kendi olanaklarıyla bu durumu gidermesi kalmaktadır. Engellinin sürücü belgesi alması zorlaştırılmakta, araç alımı için sağlanan destek ise kısıtlanmaktadır. Dolayısıyla bunların üst üste geldiğinde engelli için artık evde kalmaktan başka seçenek bırakılmamaktadır. 6) Engellilerin emekli olabilmesinin de koşulları sürekli değiştirilerek, zorlaştırılmakta ve emeklilik hakları kısıtlanmaktadır. 7) Atılan her adımı 'suiistimali engellemek' ile izah etmeye çalışmak; bu suiistimallerin kaynağının nerden olduğunu bularak gerekli çalışmaların yapılmasını. Suiistimal yapanlara gerekli yaptırımların yapılmasını. Bunları yapanları değil, engellilerin tümünü cezalandırmayı tercih edilmesi bizleri derinden üzmektedir. İnanıyoruz ki engellerden arınmış, eşit ve erişilebilir bir dünya bizler içinde gelecektir. Birleşmiş Milletlerin artık temel bir ilkesine dönüşen 'insana yaraşır' yaşam için gereken adımlar mutlaka atılmalı ve engellilerin üst seviyede yaşama hakkı hayata geçirilmelidir.'

Bakmadan Geçme