'Kadınlar siyasetin öznesidir'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Kadın Kolları Başkanı Özlem Özdemir, Belediye Kanunu'nun kabulünün 96. yıl dönümü basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Kadın Kolları Başkanı Özlem Özdemir, Belediye Kanunu'nun kabulünün 96. yıl dönümü basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, söz konusu kanunun yalnızca yerel yönetimlerin halkçı, çağdaş ve katılımcı temellerde yeniden yapılandırılması açısından değil, aynı zamanda Türk kadınına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınması bakımından da tarihi bir dönüm noktası olduğu vurgulandı.

Özdemir, açıklamasında Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimci vizyonuna dikkat çekerek, bu düzenlemenin Cumhuriyet'in kadın-erkek eşitliği yolunda attığı en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti. Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Sadiye Hanım ile ilk kadın muhtar Gül Esin'in yanı sıra eşitlik mücadelesine katkı sunan tüm kadınları saygıyla andıklarını ifade etti.

Açıklamada, Atatürk'ün 'Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın' sözlerine yer verilerek, kadın hakları mücadelesinin bugün de CHP Kadın Kolları'nın temel omurgasını oluşturduğu vurgulandı. Ancak 96 yıl önce kazanılan hakların günümüzde çeşitli tehditlerle karşı karşıya olduğu savunuldu.

Özdemir, yerel yönetimlere yönelik kayyum uygulamalarını eleştirerek, belediyelerin halkın iradesi yerine atanmış yöneticilerle yönetilmek istendiğini ifade etti. Kadın belediye başkanlarının hedef alındığını belirten Özdemir, bu durumun Atatürk'ün yerel yönetimleri halkın doğrudan temsil alanı olarak gören anlayışıyla örtüşmediğini dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu anlayışa karşı durduğunu belirten Özdemir, Genel Başkan Özgür Özel liderliğinde belediyelerin halkın iradesiyle yönetilmesinden asla vazgeçilmeyeceğini kaydetti. 'Belediyeler, sarayların değil, halkındır' ifadesine yer verilen açıklamada, CHP'li belediyelerin sosyal belediyecilik uygulamalarıyla öne çıktığı belirtildi.

Bu kapsamda, son iki yıl içinde 801 kreş açılarak kadınların iş gücüne katılımının desteklendiği, 77 öğrenci yurduyla gençlere barınma imknı sağlandığı ifade edildi. Ayrıca 172 Kent Lokantası ile dar gelirli vatandaşlara uygun fiyatlı yemek hizmeti sunulduğu, 173 Halk Market, Halk Mandıra ve Halk Ekmek noktalarıyla hem vatandaşın bütçesinin korunduğu hem de yerel üreticinin desteklendiği kaydedildi.

Açıklamada, tüm bu hizmetlerin tutuklu belediye başkanlarına ve kayyum uygulamalarına rağmen hayata geçirildiği vurgulanarak, 'Oya Tekin'in tutuklandığı yerde biz kreş açarız' ve 'İktidarın vesayet hayalleri kurduğu her belediyede halkın sofrasını kurarız' ifadelerine yer verildi.

Özdemir, Cumhuriyet kadınlarının eşitlik mücadelesinden vazgeçmeyeceğini belirterek, kadınların siyasetin öznesi ve karar mekanizmalarının eşit ortağı olması gerektiğini ifade etti. Açıklama, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'Eşitlik olmadan tam demokrasi olmaz. Kadınlar siyasetin öznesidir, karar mekanizmalarının eşit ve vazgeçilmez ortağıdır' sözleriyle sona erdi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme