Amasra'ya 'ören yeri' müjdesi

Muhteşem doğası ve denizi ile yerli ve yabancı turistlerin gözde rotaları arasında bulunan Bartın'ın Amasra ilçesine yürütülen kazı çalışmaları ile ören yeri statüsü kazandırılması hedefleniyor.

Muhteşem doğası ve denizi ile yerli ve yabancı turistlerin gözde rotaları arasında bulunan Bartın'ın Amasra ilçesine yürütülen kazı çalışmaları ile ören yeri statüsü kazandırılması hedefleniyor.

Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Melih Saylam ve derneğin yönetim kurulu üyeleri, Amasra Antik Kent Kazı Platosu'nu gezdi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam'ın karşıladığı dernek üyelerine yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi verildi. Prof. Dr. Çam, kazı çalışmalarının temel amacının Amasra'nın turizm potansiyelini artıracak adımlar atmak olduğunu belirterek, en önemli hedefin kentin 'ören yeri' statüsünü kazanarak turizm anlamında kritik öneme sahip 'kahverengi tabelayı' alabilmesi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çam, geçen sene üç sütunun ayağa kaldırıldığını belirterek, bu yılki çalışmaların sponsorluk desteğiyle hız kazandığını söyledi. Çalışmalar tamamlandığında alanda toplam yedi sütunun ayakta görülebileceğini ifade eden Çam, 'Bu alandaki çalışmalarımızda üst tavanımızın büyük kısmını ortaya çıkarttık. Geçen sene 2024 yılında üç tane sütunumuzu ayağa kaldırdık. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı şirketinin destekleriyle çalışmalarımıza tekrar başladık. Çalışmalarımızı bitirdiğimizde toplam yedi tane sütunu ayakta görebileceğiz' dedi.

'Kamulaştırma çalışmaları bittikten sonra o bölgeyi açacağız'

Buranın ören yeri olabilmesi için öncelikle ziyarete açılması gerektiğini söyleyen Kazı Başkanı Çam, 'Ziyaretçilerimizin burayı ziyaret edebilmesi için çevre düzenlemesi projesi yapmamız gerekiyor. Biz de o anlamda çalışmayı tamamladığımızda gelecek sene o bölgeyi kısmi ziyarete açmayı düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

Bu kapsamda bir karşılama ünitesi, yürüyüş noktaları ve parkurların oluşturulacağı, gerekli bilgilendirme tabelalarının da yerleştirilmesinin ardından antik kentin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacağı belirtildi.

Dernek Başkanı Saylam'dan teşekkür

Bilgilendirmenin ve istişarelerin ardından Dernek Başkanı Melih Saylam, Kazı Başkanı Çam'a teşekkür ederek, '10 gün önce olağanüstü genel kurulumuzu gerçekleştirdik, geçici yönetim kurulumuzu oluşturduk. Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar dahilinde çalışmalarımıza başladık ve bu kapsamda ziyaretlerimize başladık. Bizi kabul ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermeyi kabul ettiğiniz için şahsım, yönetim kurulumuz ve Amasra halkı adına teşekkür ederim' dedi.

Bakmadan Geçme