43 Bin Büyükbaş Hayvan İçin Seferberlik
Bartın'da Şap Alarmı: 43 Bin Büyükbaş Hayvan İçin Seferberlik Sürüyor!
Bartın'da şap hastalığına karşı adeta teyakkuz hali yaşanıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ülke genelinde başlattığı şapla mücadele programı kapsamında il genelinde kapsamlı bir aşılama ve karantina uygulaması başlattı.
Hayvan hareketleri durdurulurken, köy ve mahallelerde görev alan sağlık personeli, hafta sonları da dahil olmak üzere yoğun bir mesai yürütüyor. Bartın merkezde 10, Ulus'ta 4, Amasra ve Kurucaşile'de 1'er olmak üzere toplam 17 sağlık çalışanı, 289 köy ve mahalledeki 43 bin 98 büyükbaş hayvanı aşılamak için sahada görev yapıyor.
Yetkililer, özellikle köy ziyaretleri, hayvan pazarları ve alım-satım işlemleri gibi faaliyetlerin ikinci bir duyuruya kadar ertelenmesini istiyor. Karantina kurallarına uyulmasının, hem sürülerin sağlığı hem de hastalığın yayılmasının önlenmesi açısından hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.
Şap Hastalığı Nedir?
Şap; sığır, koyun, keçi ve domuz gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen, son derece bulaşıcı ve ekonomik zararı yüksek bir virüs hastalığı. Hayvanların ağız, dil ve ayak bölgelerinde yaralara neden olan virüs, yem alımını ve süt verimini ciddi biçimde düşürüyor. Hızla yayılan hastalık; hava yoluyla, doğrudan temasla veya insanlar ve araçlar üzerinden diğer çiftliklere taşınabiliyor.
İnsanlara bulaşma riski oldukça düşük olsa da, hayvancılık sektörüne verdiği zarar nedeniyle alınan önlemlerin titizlikle uygulanması gerekiyor.
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, tüm yetiştiricilere duyarlılık ve iş birliği çağrısında bulunarak 'Sahada 7/24 görevdeyiz. Tüm vatandaşlarımıza destekleri için teşekkür ederiz,' mesajını verdi.