Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Kireçlenme tedavisi nasıldır?

Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Kireçlenme tedavisi nasıldır? Operasyon hangi durumlarda gereklidir?

Kireçlenme, özellikle ileri yaşlarda yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen birincil sebeptir. Kireçlenme de eklemdeki kıkırdak kaybını veya yeni kemik oluşumu gibi değişiklikleri yok ederek hastalığı tamamen geri döndüren bir tedavi yöntemi mümkün değildir. Ancak tamamıyla tedavisi olmayan bir hastalık demek de doğru değildir. Uygun tedavi ile ağrı gibi temel şikayet giderilip, bireyin rahatlaması sağlanabilir. Asıl amaç aslında ağrı ve eklem tutukluğunun giderilip, bireyin hayatına devam edebilmesini sağlamaktır.

İlk olarak kireçlenmenin olduğu ekleme binen yük azaltılmalıdır. Çoğunlukla dizde görülen kireçlenme de birey uzun süre ayakta durmamalı, çömelmemeli ve diz üstüne çökmemelidir. Kilo verme de ekleme binen yükü azaltmada önemli bir durumdur.

İkinci olarak kireçlenmenin alevlendiği dönem dediğimiz çok ağrılı zamanlarda mutlaka istirahat edilmeli ve eklem daha fazla zorlanmamalıdır.

Üçüncü olarak eklemin yanlış hareketlerden korunması için dizlik gibi destekler kullanmak.

Medikal tedavi olarak ağrı giderici ve iltihaplı dokuya yönelik kullanılacak ilaçlar.

Fizik tedavi yöntemleri olarak bireye uygun olarak sıcak veya soğuk uygulama, elektroterapi yöntemi olan ağrı kesici ve kas kuvvetlendirmesine yönelik akım uygulaması, manyetik alan tedavisi yapılabilir.

Eklem içi uygulamalarda ise, en sık kullanılan ve iyileştirici etkisi olan hyaluronik asit uygulaması eklem içindeki denge yeniden sağlanır. Genellikle üç doz şeklinde uygulanan enjeksiyonun yan etkisi oldukça azdır.

PRP yöntemi son yıllarda gündeme gelen tedavi yöntemidir. Bireyin kendi kanından üretilen trombosit ve beyaz küre hücrelerinde zengin kalan kısmı ayrılır ve tekrar bireyin problemli eklemine enjekte edilir. Enjeksiyon sonrası reaksiyona bağlı hafif şişlik ve ağrı oluşması dışında yan etkisi görülmemektedir. Bu durum birkaç gün içerisinde buz uygulaması ve basit ağrı kesicilerle geçmektedir.  

Eğer kireçlenme tedavisinde yukarda bahsettiğimiz yöntemlerden başarı elde edilememişse cerrahi seçenek düşünülebilir. Operasyon için birinci neden şiddetli, dayanılmaz ağrıdır. Ağrı geçmiyor, hareket zorluğu, yürüme güçlüğü düzelmiyor ise ve bunlar kişinin günlük yaşantısını etkileyecek düzeyde ise operasyon uygun bulunur. Ancak operasyonun, riskleri olduğu gibi, başarılı olma garantisi olmadığı unutulmamalıdır. O yüzden ilk olarak diğer tedavi seçeneklerinin denenmesi kireçlenmesi olan bireyde daha doğrudur.

Bedeninize iyi bakın, sağlıkla kalın…

Öğr. Gör. Meryem SEVİM

Yazarın Diğer Yazıları