Ercan AYDIN

LÜTFEN GERÇEKLERİ SONUNA KADAR OKUYALIM

Ercan AYDIN

Lütfen gerçekleri sonuna kadar okuyalım...

Dün sosyal medya hesaplarımda biraz ironi yaparak paylaştığım ‘Lütfen nankör olmayalım!’ başlığı altındaki yazımda aslında halkın içine düştüğü durumu anlatmaya çalışmıştım.

Yazımı tam ve dikkatli okumaya çalışanlar ne demek istediğimi anladılar ama tam okumayanlar her yazımda olduğu gibi ön yargılı saldırıya geçtiler ya da anladıkları gibi tepkilerini koydular.

Gelelim benim tam olarak ne anlatmak istediğime...

Bu yılın başından bu yana tüm dünyada etkisini gösteren ve 11 Mart’ta ülkemizde de ilk vakası görülen Coronavirüs salgınında Hükümetimiz hastalığı önleyici gerekli tüm tedbirleri alarak bu yöndeki kararları yürürlüğe koydu. Ve bunun sonucunda gerçekten küçümsenemeyecek başarı sağlandı. Virüs, ülkemizde en az zararla atlatılmaya çalışılıyor.

Hükümet bu süreçte bulaşıcı hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek ve sosyal mesafeyi korumak üzere bir çok işyerinin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu ve ikinci bir emre kadar kapatıldığını kamuoyu ile paylaştı.

Hükümet zorunlu olarak kapatılan işyerlerinin sıkıntılarını göz önüne alarak bazı ekonomik kararlar aldı ve esnafın geçici olarakta olsa rahatlamasını sağladı.

Ancak bu hastalık belası uzun sürmeye başlayınca ileride ekonomik sıkıntılarla yüzleşecek esnaflar hükümetin aldığı bu geçici kararların faydadan çok gelecekte kapanmayacak yaralar oluşturacağını dile getirmeye başladılar.

Evet, SSK'ın 3 aylık prim ödemeleri, 3 aylık Vergi beyannameleri, bilhassa devlet bankalarından çekilen hepsi olmasa da bazı kredi ödemeleri 6 aylığına ertelenmesi, son 3 ayın elektrik, doğalgaz ve su faturaları 3 ay sonra ortalama fatura olarak ödenmesi gibi kararlar esnafı belki 3 ay veya 6 ayda olsa rahatlamış gibi görünebilir.

Ancak son yıllarda ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı küçük esnaf zaten bu sayılan ödemelerinin çoğunu ya gecikmeli ya da icradan ödemeye çalışıyordu. Çoğu da ödeyemediğinden ‘inceldiği yerden kopsun’ deyip ticaretini zorlayarak devam etmeye çalışıyordu.

Dünde ‘İRONİ’ yaparak yazdığım bu ödemeleri aslında hükümet isteseydi 3 ay boyunca hiç almayabilirdi demek istedim. Ertelemenin bir çözüm olmadığını anlatmak, vurgulamak ve altını çizmek istedim.

Evet, 3 ay boyunca bu zorunlu ödemelerin hiç alınmaması belki ülkemize çok büyük bir ekonomik kayıp verebilirdi ve ülke daha da sıkıntılara girebilirdi.

Ancak bu şekilde zaten zor devam eden esnaflar 2021 yılında bu ödemeleri yapamayacağında asıl ülkemiz o zaman daha çok zorda kalabilir. Çünkü ayakta kalamayan esnaf vergi, SSK ödemelerini yapamayınca ülkenin de sıkıntı yaşamaması elde değil.

Bu konuda hükümetin derhal ertelenen 3 aylık vergi, SSK, elektrik, doğalgaz, su ödemelerinin tümünü kendi bütçesinden karşılayarak vatandaşın sırtından azda olsa yükü almalı ve herkeste böylece rahat bir nefes alarak gelecekteki ödemelerini rahatlıkla yapabilsin.

İşte gerçek nefes kredisi bu olmuş olur.

Böylece hem devlet kazanmış olur hem de bu hastalık illetini sağlıktaki başarımız gibi ekonomi olarakta hafif atlatmış oluruz.

Yapılan köprülere, havaalanlarına, yurtlara, hastanelere alım garantisi vererek firmalar limitlerini yakalayamadıklarında onlara ödeme yapabiliyorsa bunları hayli hayli yapar.

Bence artık devlet büyüklerimiz günlük siyaseti bırakıp gelecekteki durumumuzu görüp ona göre tedbirlerini şimdiden almaları gerekir. Aksi halde 2021 yılını çoğu esnafımız göremeyecek! Bunun sonucunda da son yıllarda artan işsizlik oranımızın Allah korusun 2 misline çıkması kaçınılmaz olur.

Bu yazıyı sabırla ve dikkatlice sonuna kadar okuyanlara saygılar sunuyorum.

Ercan AYDIN

Yazarın Diğer Yazıları