Ercan AYDIN

Ne Olacak Küçük Esnafımızın Hali?

Ercan AYDIN

Ne olacak bu küçük esnafımızın hali!!!

Bugün lokanta - cafe türü işleten bir arkadaşımızın yanına uğradım. Paket servis için açıktı ancak bu gidişle paket servis yaparak iş yerinin açık kalmasını sağlaması zor görünüyordu.
Oturup sohbet ederken personel Elektrik faturalarını getirdi ve bende olaya ister istemez şahit oldum.
Arkadaşımız faturaya bakıp okurken Faturanın ayın 5 ine kadar ödenmemesi halinde elektriklerinin kesileceğine dair ihtarname faturasının ekte olduğunu öğrenmiş olduk.

Söylemesi ayıp Fatura ne kadar dedim. "4.700 TL" dedi. Peki bugün kesmeye gelmediklerine göre Pandemi dönemi olduğu için idare ediyorlar veya kesmeleri yasaktır belki dedim.
"Hayır Abi dedi Komşularımızın ve bir iki meslektaşlarımızın da bugün elektriklerini kestiler" dediğinde üzüntüden resmen kahroldum.

Çünkü daha önceki yasaklardan dolayı oldukça zorda kalan Esnafın tam toparlanmaya başlamışken işyerlerinin tekrar kapanması veya kısmı açık olmasıyla zaten ödeyemedikleri Faturaları, Vergiler ve SGK primlerini nasıl ödeyeceğini düşünmemek elde değil.

Kışın zaten az gelen müşterilerle evlerini zar zor geçindiren esnafların bu kapatma kararından sonra ne yapacaklar?

Ortalama 5-6 bin Elektrik faturası gelen bu esnaflar kasalarına para girmeden nasıl ödeme yapabilir ki?

Zaten çalışanlarının çoğunu izne çıkaran esnaf en tasarruflu şekliyle yürümeye çalışırken birde borçlarla boğuşması gerçekten çok vahim bir durum.

Hükümet bu esnafın durumunu kısa sürede masaya yatırmalı ve Elektrik, Dogalgaz, Su, Vergi, Bağkur ve SGK gibi zorunlu ödemeleri ya hiç almamalı yada en az 6 ay faizsiz öteleyerek 6 ay sonrada taksili olarak ödeme yaptırmalı.

Aksi halde Pandemi den dolayı batmayan esnaf bu zorunlu ödemeden dolayı icralara düşerek batacak ve tamamen kapanacak.

Esnafların batmasının ne Devlete nede millete faydası olmaz. Her batan esnaf peşinde onlarca tedarikçisini ve  binlerce çalısanlarınıda götürürler.

Bu durum karşısında siyasiler susmamalı ve Yerel esnafımızın yanında olduklarını göstermek içinde Ekonomik yardım paketini hükümetin açıklaması için gerekli tüm baskıyı kurmaları gerekir.

Hükümet Dış Ülkelere yardım edeceğine öncelikle zordaki esnafa çok acil sekilde el atmalı ve karşılıksız yardımlar yapmalı. Çünkü bu esnaf iyi günde vergisini ve SGK primlerini tam zamanında ödeyerek her zaman Devletinin yanında olmuştur.

Şimdi ise Devlet Vatandaşın sonuna kadar yanında olmalı, onların bu günleri atlatması için her türlü çabayı göstermeli.

Son olarakta halkımıza seslenmek istiyorum;
Lütfen herkes elinden geldiğince yerel esnaftan alışverişini yapmalı ve onların bu günleri rahat atlatmaları için yanlarında olmalı.

Unutmayalım bu Millet elele verek Kurtuluş Savaşını kazanmaş en büyük zaferleri hep birlikte atlatmıştı.

Şimdi aynı birliktelikle hem bu Virüsten kurtulacağız hemde esnafımızın zor gününde onları ayakta tutacağız.

Aba Medya Grubu olarak her zaman olduğu gibi Esnafımızın yanındayız. 
Kalın sağlıcakla
Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları