Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

KALBİNİ KORU KENDİNİ SEV

Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

                Herkese merhaba! Ailenizin diyetisyeni bendeniz Ümmü Gülsüm Etyemez, sizlerle kalpten konuşalım istiyorum. Öncelikle kalp hastalıklarına ardından bir diyetisyen olarak alanım olan tıbbi beslenme tedavisi ve beslenme önerilerine değineceğim. Hadi başlayalım!

Kalp-Damar Hastalıkları Nedir?

Genele bakıldığında çoğu toplumda yüksek oranda görülen ve ne yazık ki yüksek ölüm sonuçlarına sebep olan hastalık grubudur. Kalp ile birlikte kalbi, beyni ve diğer çevre dokuları beslemekte olan dolaşım sisteminin hastalıklarını kapsar. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) grubunu incelediğimizde en yüksek ölüm oranına sebep olan hastalığın kalp-damar hastalıkları olduğunu görmekteyiz.

Kalp-Damar Hastalıkları Nelerdir?

İnme, kalp krizi gibi hastalıklar, hipertansiyon, aort/arter hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, doğumsal kalp hastalıkları, kalp kası hastalığı gibi hastalıklar; Kalp-Damar Hastalıkları grubunda incelenir.

Kimler Risk Altında?

Obezite

Aşırı alkol/sigara tüketimi

Beslenme tarzında yapılan hatalar

Hareketsizlik

Kan basıncını yükseltmesi sebebi ile yoğun stres yaşamak

Cinsiyet, yaş ve genetik

Yukarıda saydığımız maddeler bu hastalığa davetiye çıkarmakla beraber veriler;  60 yaş üstü bireylerin ve erkeklerin daha çok risk altında olduğunu belirtiyor.

Bizler diyoruz ki; bir hastalığı önlemek, tedavi etmekten çok daha kolay ve ucuz bir yoldur. Yukarıdaki risk faktörlerine dikkat ederek ve yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz.

Tıbbi Beslenme Tedavisi

Gelelim biz beslenme uzmanlarının alanına. Beslenme 7’den 70’e tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için olmazsa olmazı. Her bireyin beslenme tarzı farklı olduğu gibi; her bireyin diyeti de tıpkı parmak izi gibi kişiye özel olmalıdır. Genel geçer listeler, komşunun diyeti veya internet sitelerinden bulduğunuz rastgele diyet listeleri size ve yaşam tarzınıza uygun olmayabilir hatta size zarar verebilir. Yine de her geçen gün toplumda beslenme bilincinin biraz daha artıyor olması yüzümüzü güldürürken yazımıza devam edelim!

Burada sizlere değineceğim noktalar; kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek ve bu hastalığa sahip bireyler için beslenme önerileri olacak.

-Öncelikle vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalıdır. Mevcut fazla kilolar verilmeli ve egzersiz yaşam biçimi haline getirilmelidir.

-Doymuş yağ, trans yağ ve basit şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır.

-Besinlerle alınan kolesterol kontrol altına alınmalıdır.

-Koyu-yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagil tüketimi artırılmalıdır.

-Etler yağsız ve yağlı tohumlar tuzsuz tercih edilmelidir.

-Yağlı gıdalar, sakatatlar, kızartmalar, alkollü içecekler tüketilmemelidir.

-Posadan zengin olan meyvelerin kabukları soyulmadan yenilmelidir.

-Süt/süt ürünleri az yağlı ya da yağsız olarak tercih edilebilir.

-Hipertansiyon varsa tuz tüketilmemelidir. Ekmekler ve yemekler tuzsuz olmalıdır.

-Yemek pişirme yöntemlerinden fırında, haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir.

-Beyaz ekmek yerine tam tahıllı/kepekli ekmek veya çavdar ekmeği tüketilmelidir.

Bunlar belki de çoğunuzun bildiği fakat uygulamakta zorluk çektiğiniz maddeler. Yaşam ve beslenme tarzınızda bu tip alışkanlıklar yoksa; hepsini tek seferde benimseyin diyemem ama birini bile yaşamınıza dâhil ederseniz, sizin için kâr olacaktır. Unutmayın ki 1, 0’dan çoktur.

                Evet, konumuz biraz hassas. Tıpkı çabuk kırılabildiği gibi çabuk hastalanabilen bir organ; aman dikkat! Sizlerle yeniden buluşmaktan mutluluk duyuyorum ve bu hafta anlattıklarımla kalbinizde ufak da olsa bir yer edinebilmeyi umuyorum.. Kalbinize ve kalbinizdekilere iyi bakın. Sağlıkla kalın!

                DYT. ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ

                @dyt.ummugulsumetyemez

Yazarın Diğer Yazıları